Op de polikliniek Dermatologie onderzoekt de dermatoloog jouw huid. Is er twijfel of je psoriasis hebt? Dan wordt er een stukje huid (biopt) afgenomen voor onderzoek in het laboratorium. Terwijl je wacht op de uitslag kun je al beginnen met zalf- of lichttherapie. De zalftherapie is met ontstekingsremmende zalf (vitamine D-crème, ditranol of teerzalf). Voor de lichttherapie kom je 3 keer per week naar de polikliniek, 10 tot 12 weken achter elkaar.
Ontstekingsremmende zalven onderdrukken de ontstekingsprocessen in de huid en daardoor de verschijnselen van psoriasis. Bij deskundig gebruik geven deze zalven goed resultaat met geen of weinig bijwerkingen.
Heb je last van hevige of moeilijk te behandelen psoriasis? Dan is zalf- en lichttherapie in dagbehandeling soms mogelijk. Je komt dan een halve dag naar de polikliniek. Als deze therapieën niet werken, is er systematische therapie. Je slikt dan tabletten (bijvoorbeeld ciclosporine of acitretine) of krijgt injecties (met fumaraten, methotrexaat of nieuwere behandeling met biologicals). Door deze behandeling reageert je immuunsysteem minder sterk. Zo ontstaan er geen nieuwe psoriasisplekken.
Jouw keuze
Vaak schrijft de dermatoloog eerst hormoonzalf voor. Psoriasis reageert meestal goed op hormoonzalf. Als het effect van de zalf niet groot genoeg is, kijken we samen welke behandeling jou kan helpen. Je leest hierover meer in de folders.
Tips
Psoriasis is erfelijk. De dermatoloog hoort daarom graag van je of psoriasis in je familie voorkomt. Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we je hele lichaam. De dermatoloog kan je daarom vragen je helemaal uit te kleden.
Weer thuis
Om te zien of de behandeling werkt, kom je vaker terug naar de polikliniek Dermatologie. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de doktersassistent. Als je zalf of medicijnen meekrijgt voor thuis, is het belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing volgt.