Borstkanker

Tijdens uw eerste afspraak bij afdeling Radiologie zal een mammografie van beide borsten worden gemaakt en zo nodig aanvullende opnamen. Het kan zijn dat de radioloog een lichamelijk en echografisch onderzoek doet.

Als er een afwijking te zien en/of te voelen is, kan aanvullend onderzoek noodzakelijk zijn in de vorm van celonderzoek (cytologie) of weefselonderzoek (histologie) van de borst of lymfklieren in de oksel. De verpleegkundig specialist zal u dezelfde dag bellen voor een intakegesprek.

Zo mogelijk volgt binnen 2 dagen een afspraak bij de chirurg en/of verpleegkundig specialist van het Borstkankercentrum waar we met u de uitslag en het behandelplan bespreken. Eventueel volgt daarna nog aanvullend onderzoek. De verpleegkundig specialist is uw vaste aanspreekpunt tijdens het hele traject.

Soms is een afwijking alleen op het mammogram (röntgenfoto) zichtbaar en niet op de echografie. Dit komt vaker voor bij afwijkingen die niet te voelen zijn, bijvoorbeeld microcalcificaties (kleine kalkspatjes in de borst) die bij het bevolkingsonderzoek gevonden zijn. Als de radioloog een weefselbiopt wil afnemen voor verder onderzoek zal een aparte afspraak worden gepland als “stereotactisch biopt”, op een andere dag. De uitslag van een stereotactisch biopt krijgt u meestal 2-3 werkdagen na afname van het biopt.

We kunnen ons voorstellen dat u het spannend vindt om bij ons behandeld te worden. In dit filmpje deelt borstkankerpatiënt Rudy haar ervaringen.

Uw zorgpad

Met een doorverwijzing van uw huisarts kunt u naar Reinier de Graaf voor vervolgonderzoek. Samen met u kijken we naar de behandelmogelijkheden en maken we een beslissing over uw zorgpad. U bent bij ons dan ook in goede handen.

Uw keuze

Als u borstkanker heeft, komt u voor moeilijke keuzes te staan. Zoals wel of geen amputatie en wat voor reconstructie. De keuzehulp kan u helpen bij uw beslissing. Daarnaast staan wij voor u klaar met deskundig advies, ervaring en kennis.

De keuzehulp

Tips

Heeft u borstkanker en weet u niet bij wie u terecht kunt met vragen en problemen? Weet dat u altijd contact met ons kan en mag opnemen. Tijdens uw zorgpad in ons ziekenhuis krijgt u bovendien een vast aanspreekpunt waar u terecht kunt.

Weer thuis

Wij vinden het belangrijk dat u na een borstkankerbehandeling de draad van hun leven weer kunt oppakken. Daarom hebben wij extra aandacht voor uw herstel. Met persoonlijke informatie en praktische tips kijken we samen met u naar de toekomst.

Veelgestelde vragen

Meer lezen over Borstkanker

Afspraak & Contact

Het Borstkankercentrum is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur via tel. 015 – 260 39 35. Voor het maken van een mammografie (borstfoto) kunt u bellen naar tel. 015 – 260 39 91.

Bij problemen ’s avonds, ’s nachts, in het weekend of op feestdagen
U belt voor spoedgevallen na de operatie: via de spoedeisende hulp: 015 – 260 38 45
U belt voor spoedgevallen tijdens chemotherapie: via 015 – 260 39 35

Borstkankercentrum

Het Borstkankercentrum is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 16:30 uur via tel. 015 – 260 39 35.