Sommige ziekten of aandoeningen kunnen invloed hebben op de werking van je hersenen. De neuroloog kan jou verwijzen naar onze functieafdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een EEG. Kinderen kunnen ook een verwijzing krijgen van de kinderarts.
Tijdens het EEG lig je op een bed. De KNF-laborant meet je hoofd op, scrubt de huid en en zet daarna een mutsje met elektroden bij je op. Hier krast ze wat gel in. Ook krijg je nog een paar elektroden op je gezicht en borst. De laborant vraagt je soms diep te zuchten of in een flitslamp te kijken. Er wordt ook een video-opname gemaakt. In totaal duurt het onderzoek ongeveer een uur.
Jouw keuze
Een EEG helpt om meer inzicht te krijgen in jouw aandoening of ziekte. Met de resultaten stelt je neuroloog een diagnose. Als een gewoon EEG je klachten niet verklaart, kan de neuroloog met jou overleggen of een EEG na slaapdeprivatie extra informatie geeft.
Tips
Met een goede voorbereiding draag je bij aan betrouwbare onderzoeksresultaten. Tijdens het onderzoek is schoon en droog haar bijvoorbeeld belangrijk. Dus zonder gel, lak of lotion. Lees in de folder hoe je je verder kunt voorbereiden.
Weer thuis
Na het onderzoek krijg je niet meteen de uitslag. Eerst moet de neuroloog jouw EEG bekijken en beoordelen. Je kunt zelf een nieuwe afspraak maken met de neuroloog om de resultaten te bespreken en te overleggen over eventuele vervolgonderzoeken.