EEG (hersenfilmpje)

Een Elektro encefalogram (EEG) of hersenfilmpje meet de elektrische activiteit van de hersenen. Bijvoorbeeld bij klachten of bij een ziekte van de hersenen, zoals epilepsie. Volwassenen én kinderen kunnen voor een EEG terecht bij Reinier de Graaf.

Sommige ziekten of aandoeningen kunnen invloed hebben op de werking van uw hersenen. De neuroloog kan u verwijzen naar onze functieafdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een EEG. Kinderen kunnen ook een verwijzing krijgen van de kinderarts.

Tijdens het EEG ligt u op een bed. De KNF-laborant meet uw hoofd op, scrubt de huid en en zet daarna een mutsje met elektroden bij u op. Hier krast ze wat gel in. Ook krijgt u nog een paar elektroden op uw gezicht en borst. De laborant vraagt u soms diep te zuchten of in een flitslamp te kijken. Er wordt ook een video-opname gemaakt. In totaal duurt het onderzoek ongeveer een uur.

Uw keuze

Een EEG helpt om meer inzicht te krijgen in uw aandoening of ziekte. Met de resultaten stelt uw neuroloog een diagnose. Als een gewoon EEG uw klachten niet verklaart, kan de neuroloog met u overleggen of een EEG na slaapdeprivatie extra informatie geeft.

EEG na slaapdeprivatie

Tips

Met een goede voorbereiding draagt u bij aan betrouwbare onderzoeksresultaten. Tijdens het onderzoek is schoon en droog haar bijvoorbeeld belangrijk. Dus zonder gel, lak of lotion. Lees in de folder hoe u zich verder kunt voorbereiden.

EEG

Weer thuis

Na het onderzoek krijgt u niet meteen de uitslag. Eerst moet de neuroloog uw EEG bekijken en beoordelen. U kunt zelf een nieuwe afspraak maken met de neuroloog om de resultaten te bespreken en te overleggen over eventuele vervolgonderzoeken.

EEG bij kinderen

Veelgestelde vragen

Afspraak & Contact

De afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur via tel. 015 – 260 38 42.

De afdeling Neurologie is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur via 015 – 260 35 33.

Polikliniek Neurologie

De polikliniek Neurologie is op werkdagen bereikbaar van 08.30 – 16.30 uur via 015 – 260 35 33.