Vernauwingen in de kransslagaders kunnen ervoor zorgen dat het hart te weinig zuurstof krijgt. Met een hartkatherisatie kan de cardioloog je hart en de kransslagaders onderzoeken op vernauwingen en de hartfunctie controleren. Je wordt hiervoor 1 dag in ons ziekenhuis opgenomen.
Tijdens het onderzoek krijg je eerst contrastvloeistof toegediend terwijl je stil op bed ligt. Daarna onderzoeken we je hart van binnenuit, met een dun slangetje (katheter). Dit slangetje brengen we via een sneetje in je arm of lies naar je hart. Je krijgt hiervoor plaatselijke verdoving. Met behulp van röntgenstralen en de contrastvloeistof in je lichaam kunnen we je hart en kransslagaders op de monitor bekijken.
Jouw keuze
Een hartkatherisatie kan jouw cardioloog meer duidelijkheid geven over je hartklachten. Je kunt tijdens het onderzoek meekijken op de monitor. Met behulp van de uitslag kan de cardioloog een diagnose stellen. Samen kies je voor een behandeling.
Tips
Als je een hartkatherisatie krijgt, word je 1 dag opgenomen op de verpleegafdeling. Comfortabele kleding dragen is dan prettig. Ook kun je sloffen meenemen. En een boek of tijdschrift om tijdens je verblijf bij ons te lezen.
Weer thuis
Na de hartkatherisatie willen we de druk op je slagaders goed houden. Daarom krijg je speciaal drukverband om je arm of bij je lies. Ook is het belangrijk genoeg te drinken om de contrastvloeistof uit je lichaam te spoelen.