Heb je een verdacht plekje of andere huidafwijking? Dan kan je huisarts je verwijzen naar onze polikliniek Dermatologie. Soms is het nodig om een stukje huid weg te halen. Dit noemen we een huidbiopsie. Je krijgt hiervoor plaatselijke verdoving via een injectie, zodat de biopsie pijnloos is. Met een soort appelboortje verwijdert de dermatoloog een stukje huid van 2 tot 8 millimeter.
Meestal is een hechting niet nodig en krijg je alleen een pleister. Als je bloedverdunners gebruikt, krijg je vaak wel een hechting. Het wondje kan anders blijven bloeden. Het biopt gaat dan naar het laboratorium. Hier wordt het onderzocht door de patholoog. Meestal krijg je binnen 1 tot 2 weken de uitslag via de dermatoloog.
Bij verdenking van een onrustige moedervlek plannen we een aparte afspraak om de gehele plek weg te snijden.
Jouw keuze
Een huidbiopsie is soms een noodzakelijk onderzoek om een diagnose te kunnen stellen. Het biopt laat namelijk precies zien wat er aan de hand is in jouw huid. Zo kan de dermatoloog de juiste behandeling voor je kiezen.
Tips
Voordat je de huidbiopsie krijgt, wordt jouw huid plaatselijk verdoofd. Je voelt alleen de prik, de behandeling daarna is pijnloos. Ben je allergisch voor bijvoorbeeld verdovingen, pleisters of jodium? Vertel dit dan van tevoren aan de arts.
Weer thuis
Na de huidbiopsie mag je 1 dag niet douchen, zodat het wondje goed kan genezen. Als het plekje pijn doet, kun je paracetamol innemen. Heb je een hechting gekregen? Dan kom je na 1 of 2 weken terug om de hechting te laten verwijderen. Dit kan op de polikliniek, maar ook bij je eigen huisarts.