Leukemie is een ernstige ziekte. In sommige gevallen zelfs levensbedreigend. Het komt voor op alle leeftijden. Leukemie wordt ook wel bloedkanker genoemd. Het kenmerk van de ziekte is dat witte bloedcellen niet goed groeien. Wij informeren je graag over verschillende soorten leukemie die wij behandelen in het Reinier de Graaf ziekenhuis.
Acute myeloïde leukemie
Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker die in het beenmerg ontstaat. Bij AML zien we een zeer groot aantal afwijkende, witte bloedcellen. Er is een verschil tussen myeloïde en lymfoïde leukemie. Dat heeft te maken met het soort stamcellen waaruit de ziekte voorkomt. De meeste patiënten hebben myeloïde leukemie.
AML is een levensbedreigende ziekte. Zonder behandeling overlijden patiënten in de meeste gevallen binnen enkele maanden. Elk jaar krijgen 700 nieuwe patiënten de diagnose AML in Nederland. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Acute lymfatische leukemie (ALL)
Acute lymfatische leukemie is een andere vorm van acute leukemie. Bij acute lymfatische leukemie (ALL) hopen zich grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen op in het beenmerg. Daardoor raakt de aanmaak van normale bloedcellen verstoord. Er ontstaat een tekort aan rode bloedcellen, gezonde witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dat veroorzaakt diverse klachten. ALL is zeldzaam. Er zijn maar een paar expertisecentra voor ALL in Nederland. Voor de behandeling van ALL word je doorverwezen naar het LUMC in Leiden of EMC in Rotterdam.
Chronische myeloïde leukemie
Chronische myeloïde leukemie (CML) is een zeldzame ziekte. Bij CML is er sprake van een fout in het DNA, waardoor deling van de stamcellen verkeerd gaat. De vooruitzichten voor mensen met CML zijn redelijk gunstig, afhankelijk van de fase waarin het ontdekt wordt.
Chroniche lymfatische leukemie
Chronische lymfatische leukemie (CLL) is een chronische kankersoort die zich traag ontwikkelt en nooit meer weggaat. CLL geeft vaak pas na langere tijd klachten en wordt vaak per toeval ontdekt. Dan is het vaker al langer aanwezig. In Nederland is CLL de meest voorkomende vorm van leukemie.
Bij CLL zijn de witte bloedcellen kwaadaardig geworden. CLL hoeft niet altijd direct behandeld te worden. De vooruitzichten bij deze kankersoort zijn over het algemeen gunstig. Jaarlijks wordt CLL bij ongeveer 1000 nieuwe patiënten in Nederland vastgesteld. De meeste mensen zijn ouder dan 60 jaar als ze de diagnose krijgen. De ziekte komt vooral voor bij oudere mensen. En iets vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Hairy-cellleukemie
Hairy-celleukemie (HCL) is een zeldzame vorm van bloedkanker. Door een defect in een van de soorten witte bloedcellen, raakt de normale bloedvorming in het beenmerg verstoord. Hierdoor wordt het afweersysteem aangetast en krijgen patiënten moeilijk te stoppen bloedingen. HCL is over het algemeen goed te behandelen, de meeste patiënten hebben dezelfde levensverwachting als gezonde leeftijdsgenoten.