Liesbreuk

Een liesbreuk ontstaat, wanneer er ergens in het lieskanaal een zwakke plek ontstaat. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf. Bij klachten kunnen de gespecialiseerde chirurgen van Reinier de Graaf de liesbreuk opereren.

Liesbreuken komen veel voor. Vaker bij mannen dan bij vrouwen. Een liesbreuk kan op alle leeftijden ontstaan. In het Reinier de Graaf ziekenhuis verrichten we ongeveer 500 liesbreuk-correcties per jaar.

Betekenis liesbreuk

In de lies loopt het lieskanaal. Dit kanaal loopt door de buikspierlagen heen en heeft een inwendige opening en een uitwendige opening.

Door het lieskanaal zijn bij mannen de teelballen afgezakt vanuit de buik naar de balzak (ze ontstaan nabij de nieren). In het lieskanaal lopen dus de zaadleider en de bloedvaten en zenuwen van de teelballen. Bij vrouwen loopt de zogenaamde ‘ronde band’ door het lieskanaal. Aan deze band hangt de baarmoeder en ze zijn met name van belang tijdens de zwangerschap om de baarmoeder op haar plek te houden.

Een liesbreuk ontstaat, wanneer er ergens in het lieskanaal een zwakke plek ontstaat. Het buikvlies puilt dan uit door dit gaatje. Daardoor kan buikinhoud zoals buikvet of darm het lieskanaal in gaan. Patiënten merken dit vooral bij hoesten, niezen en tillen.

Verschillende operaties

Een liesbreuk hoeft niet altijd geopereerd te worden. Een liesbreuk is in principe niet gevaarlijk, maar verdwijnt nooit vanzelf. Een liesbreuk kan groter worden en daardoor later meer klachten geven. De kans dat een liesbreuk beklemd raakt (dus dat er bijvoorbeeld een darm in klem komt te zitten) is heel klein. Zeker bij een liesbreuk die geen pijnklachten geeft.

Heb je een liesbreuk die klachten of beperkingen geeft in het dagelijks functioneren? Denk bijvoorbeeld aan niet meer kunnen tillen of sporten. Dan adviseren wij de liesbreuk wél te opereren. In het Reinier de Graaf ziekenhuis voeren wij 3 soorten operaties uit bij liesbreuken.

Verloop van de dag van jouw liesbreukoperatie

Doorgaans is jouw operatie in dagbehandeling. Je komt ’s morgens nuchter naar het ziekenhuis en aan het einde van de dag ben je weer thuis. Je meldt je bij de dagbehandeling. Daar word je opgenomen. Van daaruit brengen we je naar de operatiekamer. Als we je met een ruggenprik opereren, dan zetten we deze prik op de ‘Holding’ (de voorbereidingsruimte).

Na de operatie verblijf je korte tijd op de ‘Recovery’ (de verkoeverkamer) om bij te komen van de operatie. Vervolgens ga je terug naar de dagbehandeling afdeling. Je mag pas naar huis, als je je goed genoeg voelt, je wat gegeten hebt en je goed hebt geplast.

Na jouw liesbreukoperatie

In de eerste dagen na een liesbreukoperatie kun je pijn ervaren in de geopereerde lies. Hierbij ontstaat soms ook een bloeduitstorting. Deze bloeduitstorting kan bij mannen afzakken naar de balzak, zeker bij de TEP operatie. In het lieskanaal loopt de zenuw naar de teelbal en deze kan wat geïrriteerd raken door de operatie. Hierdoor kunnen mannen (zeurende) pijn aan de teelbal voelen na een liesbreukoperatie.

In principe mag je een paar dagen na de operatie gewoon weer wandelen en rustig fietsen. Sporten en tillen mag niet voor 2 tot 4 weken. Na die weken kun je deze activiteiten weer gaan opbouwen. Afhankelijk van de pijn in de lies.

Er volgt na een liesbreukoperatie geen poliklinische controle. Je krijgt instructies mee naar huis hoe je ons kunt bereiken bij problemen.

Jouw keuze

We overleggen met jou welke operatiesoort het beste past bij jouw situatie. Onze specialisten adviseren je hierin. We wegen hierbij af welke operatie je het minst ongemak geeft en voor jou het minste risico heeft.

Tips

Trek makkelijk zittende kleding aan. Je krijgt bij de dagbehandeling een operatiehemd aan. Als je weer naar huis mag, trek je jouw eigen kleding weer aan. Het is prettig als dit niet te straks zit in de liesstreek.

Weer thuis

Schrik niet van bloeduitstortingen in de eerste dagen na de operatie. Dit is normaal. Enkele dagen na de operatie mag je weer wandelen en rustig fietsen. Je mag 2 tot 4 weken lang niet tillen of bukken.

Afspraak & Contact

Het Buikwandcentrum is onderdeel van de polikliniek GE-Chirugie.

De polikliniek GE-chirurgie is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 12.15 en van 13.00 tot 16.30 uur via tel. 015 – 260 32 20.