Lymfeklierkanker wordt ook wel lymfoom genoemd. Een lymfoom is een kwaadaardig gezwel in de lymfeklieren of in het lymfeweefsel. Er zijn meer dan 50 soorten lymfklierkanker. Bij lymfeklierkanker gaat een bepaald soort witte bloedcellen, de lymfocyten, ongecontroleerd delen. Lymfocyten spelen een belangrijke rol in het afweersysteem.
Lymfoom komt voor in twee hoofdgroepen: hodgkin en non-hodgkin lymfomen. We informeren je op deze pagina over de verschillende soorten lymfeklierkanker die wij behandelen in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Meer informatie over elke ziekte lees je via de knoppen op website van Hematon, de patiëntenorganisatie voor mensen met bloed- of lymfklierkanker.
Non-hodgkin lymfoom
Non-hodgkin lymfoom komt in verschillende vormen voor. In Reinier de Graaf behandelen onze hematologen patiënten met de volgende soorten non-hodgkin lymfoom:
- Grootcellig B-cellymfoom (DLBCL)
- Waldenström
- Burkitt lymfoom
- T Cel lymfoom
- NK-cel lymfoom
Grootcellig B-cellymfoom
Grootcellig B-cellymfoom wordt vaak afgekort als DLBCL (Diffuse Large B-Cell Lymphoma). Dit is een agressieve vorm van non-hodgkinlymfoom.
Waldenström
De ziekte van Waldenström is een van de lymfeklierkankers. Het is een kanker van B-lymfocyten én plasmacellen. Een bepaald type witte bloedcellen, de B-cellen, gaat woekeren. Deze cellen produceren een eiwit: IgM (immunoblobuline M). Dit is bij mensen met Waldenström dus verhoogd. De woekering van B-cellen en de vergrote hoeveelheid IgM’s kunnen klachten geven.
Burkitt lymfoom
Het Burkitt lymfoom is een type B-lymfoom. Dit betekent dat het een kankersoort is die ontstaat in de B-lymfocyten in het bloed. Het Burkitt lymfoom is een zeer snel groeiende, meest agressieve vorm van lymfklierkanker. Het is vrij zeldzaam, met ongeveer vijftig diagnoses per jaar in Nederland.
T-cellymfoom
Een T-cellymfoom is een zeldzame vorm van een non-hodgkin lymfoom (NHL). T-cellen zitten in ons afweersysteem. Deze T-cellen proberen vreemde of beschadigde cellen in het lichaam op te ruimen. Bij een T-cellymfoom is er een woekering van T-cellen. Via het bloed komen de T-cellen in weefsels en in lymfeklieren van het lichaam.
T-cellymfoom is een zeldzame vorm van kanker in de T-cellen. T-cellen zijn verantwoordelijk voor het herkennen en uitschakelen van bacteriën en virussen.
NK-cellymfoom
Natural killer cells (NK-cellen) zijn witte bloedcellenen en vormen een belangrijk deel van je afweersysteem. NK/T-cellymfoom (NK/TCL) is een zeldzame en agressieve vorm van non-hodgkin lymfeklierkanker. Deze kanker komt voornamelijk voor in de neus, bijholtes en keel. Maar kan ook op andere plaatsen in het lichaam zitten.
Hodgkin lymfoom
Hodgkinlymfoom wordt vaak ‘ziekte van Hodgkin’ genoemd. Hodgkinlymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel (lymfeklierkanker). De ziekte is genoemd naar de arts Thomas Hodgkin, die de ziekte in de negentiende eeuw voor het eerst beschreef. Lymfoom betekent ‘gezwel van een lymfeklier’.
Naast het hodgkinlymfoom bestaan nog ruim 50 andere vormen van lymfeklierkanker. Dit zijn allemaal vormen van non-hodgkinlymfoom.
Behandeling met stamceltransplantatie
Als je te maken krijgt met een bloedkankerziekte, zoals multipel myeloom, non-hodgkinlymfoom of hodgkinlymfoom, onderga je mogelijk een behandeling in de vorm van stamceltransplantatie. Onze specialisten van het Reinier de Graaf ziekenhuis werken voor deze behandeling samen met het HAGA ziekenhuis. Patiëntenorganisatie Hematon informeert patiënten duidelijk over alles rondom stamceltransplantatie: autologe stamceltransplantatie en allogene stamceltransplantatie. Via onderstaande knoppen kun je hier alles over lezen.