Navelbreuken komen veel voor. Meestal zijn ze klein en blijven ze onopgemerkt. Soms zijn ze zichtbaar, maar geven geen klachten. Als een navelbreuk klachten geeft, is er vaak wel een reden tot operatie.
Een epigastrische breuk (bovenbuik breuk) is een defect in de lijn tussen de navel en het maagkuiltje. Dit geeft vaak weinig klachten. Als dit wel klachten geeft, adviseren wij om dit te laten herstellen. De operatie is vergelijkbaar met die van de navelbreuk.
Operatie
Een navelbreuk of epigastrische breuk opereren wij in dagbehandeling. Op de dag van de operatie kom je nuchter in het ziekenhuis. Aan het einde van de dag mag je weer naar huis. We opereren de breuk meestal met een kleine incisie (snee). Afhankelijk van de grootte van jouw breuk, passen we een bepaalde operatiemethode toe:
- Bij een breuk kleiner dan 1 centimeter is er geen matje nodig. Dan sluiten we de breuk met alleen hechtingen.
- Bij breuken van meer dan 2 centimeter is het wel verstandig een matje te gebruiken. De kans dat de breuk opnieuw ontstaat, is dan namelijk vrij groot zonder matje.
- Tussen de 1 en 2 centimeter beslist de chirurg of er wel of geen matje wordt geplaatst. Dit is afhankelijk van verschillende factoren.
Na de operatie
Na een operatie van een navelbreuk of epigastrische breuk, mag je 6 weken niet tillen en sporten. Je mag wel wandelen en rustig fietsen, zolang het geen pijn veroorzaakt. Je mag normaal eten en drinken.
Wondinfectie komt vaak voor na een navelbreukoperatie. Dit kunnen we goed behandelen, meestal met antibiotica. Maar soms moeten we de wond weer openmaken. Wondinfectie komt bij epigastrische breuken minder vaak voor.
Krijg je in de dagen na de operatie toenemende roodheid, zwelling en pijn aan de wond? Of krijgt je koorts? Neem dan contact op met het ziekenhuis.