Mogelijk heb je last van urine-incontinentie of een overactieve blaas. Hiervoor kun je terecht in ons Bekkenbodemcentrum. Incontinentie betekent het verlies van urine op momenten dat je het niet wilt. Urineverlies kan optreden op verschillende momenten en kan soms vooraf worden gegaan door heftig aandrangsgevoel. Het urineverlies kan een van een paar druppels tot een hele plas zijn. Soms is het zo erg dat een inlegkruisjes of maandverband niet voldoende zijn om de urine op te vangen. Je kunt last krijgen van schaamtegevoelens en soms kan het urineverlies je dagelijkse activiteiten erg beperken.
Bij vrouwen lijkt een duidelijke relatie met de zwangerschap en vaginale bevalling te zijn. Ook kan suikerziekte en overgewicht een nadelig invloed hebben. Ook neurologische stoornissen zoals bijvoorbeeld MS, kunnen zorgen voor urineverlies. Bij incontinentie werken de sluitspier van de blaas, de bekkenbodemspieren en/of de blaas niet goed samen. Soms zijn de spieren en banden waaraan ze hangen uitgerekt. Dit kan ontstaan door zwangerschap, bevalling, lichamelijk zwaar werk, overgewicht en/of veelvuldig hoesten. Ook worden spieren en banden slapper door als je ouder wordt.
Soorten urineverlies
Er zijn verschillende vormen van incontinentie namelijk inspanningsincontinentie, aandrang-incontinentie of gemengde incontinentie.
Inspanningsincontinentie (stress-incontinentie): Deze vorm van urineverlies komt voor als de druk in je buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je niest, hoest, tilt of sport of als je plotseling opstaat. Je verliest dan urine zonder dat je aandrang voelt.
Aandrang-incontinentie (urge-incontinentie): Bij aandrang-incontinentie is je aandrang zo sterk of plotseling dat je het toilet niet op tijd haalt. Verandering van lichaamshouding, lopen of het horen van stromend water veroorzaakt aandrang gevolgd door urineverlies. Er is zeer vaak aandrang om te plassen. Ook bestaat er een combinatie van de hierboven genoemde klachten dit wordt Gemengde incontinentie genoemd.
Behandeling
- Bekkenbodemfysiotherapie: Gespecialiseerde fysiotherapeuten leren je welke welke bekkenbodemspieren je moet aanspannen en hoe je ze ook weer kunt ontspannen.
- TVT(-O)- operatie: Bij deze ingreep plaatsen we een bandje onder de plasbuis om te zorgen dat je geen urine meer verliest.

- Bulkamid injecties: Bij deze lichte ingreep injecteren we speciale gel rondom de plasbuis, waardoor je geen urine meer verliest.
- Stimulering van de enkelzenuw (PNTS): Hierdoor kun je de aandrang om te plassen beter controleren
- Blaasspoelingen: Deze spoelingen die we bij je thuis geven zorgen ervoor dat je betere controle krijgt over de aandrang om te plassen
- BOTOX-injecties: Hierbij brengen we botox in de blaas om de blaasspier luier te maken en zo de aandrang om te plassen te verminderen.