Als oudste ziekenhuis van Nederland helpen we mensen snel beter te worden en zo lang mogelijk gezond te blijven. Samen met andere zorgpartners werken we aan het verbeteren van de gezondheid van mensen in elke levensfase, met speciaal aandacht voor het voorkomen van ziekten. Want de meest duurzame zorg is de zorg die niet nodig is.
De manier waarop ziekenhuizen zorg bieden, heeft een negatieve invloed op het milieu. Zo zijn we niet alleen verantwoordelijk voor veel afval, maar stoten we ook veel CO2 uit. Daarnaast belanden veel medicijnresten uiteindelijk via het riool in het water. Deze negatieve impact op het milieu resulteert in een verslechtering van het klimaat en de leefomgeving, en kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Duurzaamheid betekent voor ons dus niet alleen zorgen voor het milieu, maar ook voor onze patiënten.
Duurzaamheidsdoelen
In januari 2025 heeft Reinier de Graaf de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 getekend. Deze laat zien dat we ons inzetten om de komende jaren onze CO2-uitstoot te verlagen, circulair te werken en de impact van medicijnen op het milieu te verminderen. Daarnaast zetten we ons in voor een gezonde leefomgeving en leefstijl voor zowel medewerkers als patiënten. Een belangrijke voorwaarde om deze doelen te bereiken, is het vergroten van de kennis en het bewustzijn van onze medewerkers over duurzaamheid. Door hen goed te informeren en bewust te maken, zorgen we ervoor dat zij actief bijdragen aan het realiseren van onze duurzame doelstellingen.
Op het gebied van duurzaamheid hebben we niet stilgezeten en we zijn goed op weg. Dit blijkt uit het keurmerk Milieuthermometer Zorg, waarin we brons hebben behaald. Met dit keurmerk laten we zien dat we onze zorg op verschillende gebieden willen verduurzamen: van energie tot medische hulpmiddelen, en van onze CO2-uitstoot tot voeding.