Naar het ziekenhuis tijdens de coronacrisis?

Meer informatie

Operatie ditjes en datjes

Binnenkort word je geopereerd. Dat is best spannend. Daarom vertellen we je stap voor stap wat er allemaal gebeurt die dag.

Je kunt ook even samen met je mama of papa de fotoboeken operatievoorbereiding met een kapje en operatievoorbereiding met een infuus bekijken. Als je thuis ’s ochtends wakker wordt, mag je helemaal niets eten.

Een operatie aan je Keel, Neus of Oren (KNO)?

Krijg je een operatie, omdat je buisjes in je oren krijgt? Of omdat je geopereerd wordt aan je amandelen? Dan ga je naar de afdeling KNO (dat stat voor keel, neus en oren!). Om bij de afdeling KNO te komen, volg je de bordjes met de bloem. Samen met je mama of papa, of met allebei, ga je naar het ziekenhuis. Daar volg je het bordje met de zon of de koe.

Joep en mama kijken wat de kinderroutes zijn

Je komt dan bij de Kinder- en jeugdafdeling terecht.

Joep zit op balie

Wij werken allemaal op de Kinder- en jeugdafdeling.

Lachende team foto

De kinderverpleegkundige die voor je zorgt, brengt jullie naar je kamer. Je krijgt daar een operatiepyjama van het ziekenhuis. Ook doet ze een polsbandje bij je om met je naam erop. Soms krijg je ook een tabletje of een zetpil zodat je je na de operatie zo goed mogelijk voelt. Als je met de slaapdokter hebt afgesproken dat je een prik krijgt, plakt de verpleegkundige een speciale pleister met toverzalf op je hand. Hierdoor voel je de prik veel minder.

Joep en mama lopen door de ingang van de kamer

In je bed ga je, met je mama of papa en de verpleegkundige, met de lift naar de Operatieafdeling. Natuurlijk mag je je knuffel meenemen.  De verpleegkundige en je mama of papa trekken bij de Operatieafdeling een blauw pak en blauwe slofjes aan. Ze zetten zelfs een muts op. Ook jij krijgt een muts op je hoofd. Alle mensen die je op de Operatieafdeling tegenkomt dragen blauwe kleding en een muts.

Joep rijdt door de deur OK met verpleegkundige en mama

De slaapdokter wil weten hoe het met je gaat als je slaapt. Daarom krijg je drie plakkers met draadjes op je borst, een band om je arm en een zachte knijper om een van je vingers. De slaapdokter ziet nu heel goed hoe je hart klopt. Ook kan hij zo je bloeddruk en hoeveelheid zuurstof in je bloed meten. Als je met de slaapdokter hebt afgesproken dat je een prik krijgt, haalt de verpleegkundige de pleister van je hand. Je krijgt ook nog een band om je arm. De verpleegkundige ziet dan goed waar ze de prik moet geven.

Voorbereiden van operatie Joep

In de operatiekamer staan allemaal apparaten en ook zijn er grote lampen.  De slaapdokter geeft je nu een slaapmedicijn.

Lamp operatiekamer
Computer operatiekamer philips

Het is er best koud, daarom krijg je lekker een warme deken over je heen.

Joep wordt dalijk geopereert

Ook houdt hij een kapje over je neus en mond. Daaruit komt een luchtje . Dan val je in een speciale slaap. Dat noem je narcose. De dokter gaat je nu opereren. Je merkt daar helemaal niets van. 

Joep krijgt OK kapje op

Als de dokter klaar is, word je weer wakker. Je mama of papa is dan snel bij je.

Dokter geeft joep ijs

In je bed rijd je weer terug naar je kamer op de Kinderafdeling. Als je pijn hebt, wijs je dat op een speciale liniaal met gezichtjes aan. Je krijgt dan een medicijn voor de pijn. Je mag nu ook weer drinken en als het kan ook eten. Als je wilt kun je een boekje lezen, een spelletje doen of tv kijken.

Joep en mama spelen een spelletje in bed

Als je van je kamer af mag, kun je naar de speelkamer. Het is er erg gezellig. Er is van alles te doen. Ook is er een jeugdlounge, een soort huiskamer voor kinderen. Je kunt hier spelletjes doen, computeren en tv-kijken. Je kunt dat ook allemaal op je kamer doen als je van de dokter niet van je kamer af mag. Als je wilt, kun je een laptop lenen of je eigen laptop of tablet van huis meenemen. Er is internet op de Kinderafdeling. 

Joep speelt met auto in de speelkamer
Meisje leest boekje met mama in lounge

Als je in het ziekenhuis een of een paar dagen moet blijven, mag je mama of papa bij je blijven slapen.Hopelijk mag je weer snel naar huis.