Aandacht voor vroeggeboorte op Wereld Prematuren Dag

17 november 2022

Vandaag is het Wereld Prematuren Dag. Wereldwijd staan we stil bij kinderen die te vroeg geboren worden. Op de afdeling Neonatologie in Reinier de Graaf laten ze deze dag niet zomaar voorbijgaan. De afdeling is versierd, alle ouders krijgen een goodiebag en voor alle zorgmedewerkers van het Moeder- en Kindcentrum zijn er lekkere petit fours.

Wanneer is een baby te vroeg geboren?
“Baby’s die voor 37 weken geboren worden noemen we prematuur. Onze opvang van vroeggeboren baby’s start als ze met 32 weken geboren worden”, zo vertelt neonatologie verpleegkundige Saskia Slegtenhorst-Zonneveld. “Als de geboorte eerder dan 32 weken plaatsvindt, worden prematuren in een academisch ziekenhuis geboren en opgenomen. Dit zal op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) zijn. Een prematuur die voor 32 weken geboren wordt heeft meer gespecialiseerde medische zorg nodig. Op een NICU-afdeling beschikken zij over deze zorg.” De afdeling Neonatologie in Reinier heeft een post IC-/HC-status. “Dit betekent dat een prematuur overgeplaatst kan worden naar deze afdeling wanneer hij of zij stabiel genoeg is op de NICU, minimaal 1 kilo weegt en 30 weken of ouder is.”

“Op de afdeling Neonatologie bieden we gezinsgerichte zorg, dit betekent dat moeder en kind zo min mogelijk van elkaar gescheiden worden. Ook de vaders mogen in het ziekenhuis bij moeder en kind overnachten. Zo krijgen de ouders de kans om zo dicht mogelijk bij hun pasgeboren kind te zijn en hem of haar goed te leren kennen. Andere gezinsleden, zoals broers en zussen, worden ook betrokken in de zorg. Begeleiding van de ouders en het kind is belangrijk en zorgt ervoor dat het hele gezin uiteindelijk vol vertrouwen naar huis gaat.”

René van Kooten op bezoek
Om meer bekendheid te krijgen over vroeggeboorte en de gevolgen daarvan stapte musicalster, zanger en acteur René van Kooten vandaag op zijn racefiets. Hij deed dit namens patiëntenvereniging Care4Neo. René heeft het namelijk helaas zelf meegemaakt: zijn dochter Sophia werd in 2018 veel te vroeg geboren in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarna heeft zij lange tijd in het Reinier de Graaf ziekenhuis gelegen. Het gaat nu gelukkig heel goed met Sophia.

René zijn fietstocht begon vanochtend vanaf het gemeentehuis in Zoetermeer, zijn woonplaats. De rest van de dag bezocht René de ziekenhuizen die persoonlijk veel voor hem betekenen: het LUMC en Reinier de Graaf. In ons ziekenhuis werd hij hartelijk ontvangen en kreeg een cadeautje voor zijn dochter. Inmiddels is hij weer op weg naar Zoetermeer om zijn route af te maken.