Aanpak verantwoord alcoholgebruik Delftse studenten met 5 jaar verlengd

16 juni 2023

Gisteren is de samenwerkingsovereenkomst ‘Verantwoord alcoholgebruik door Delftse studenten’ met 5 jaar verlengd. Hiermee geeft onze kinderarts Nico van der Lely (Stichting Jeugd & Alcohol) een vervolg aan de lokale samenwerking met onder meer de gemeente Delft, het Rode Kruis, de TU Delft en meerdere Delftse studentenverenigingen. De samenwerking ontstond in 2018 om meer bewustwording te creëren rond overmatig alcoholgebruik onder Delftse studenten en een gedragsverandering teweeg te brengen.

Naast Nico, de studentenvertegenwoordigers en het Rode Kruis waren ook burgemeester Marja van Bijsterveldt en Tim van der Hagen (CEO TU Delft) aanwezig om de nieuwe overeenkomst te ondertekenen. De samenwerking is onderdeel van het Lokaal Preventieakkoord in Delft en ligt in lijn met het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan allerlei afspraken om Nederlanders gezonder te maken.

De samenwerkingsovereenkomst voor 2023 – 2027 blijft volgens Nico gericht op gezamenlijke initiatieven rond alcohol. “Maar daarnaast is er nu ook meer aandacht voor bepaalde gevolgen van overmatig alcoholgebruik”, legt hij uit. “Zo geven we in samenwerking met de GGD workshops over seksueel overschrijdend gedrag bij studenten- en sportverenigingen. En de studenten hebben zelf een heel belangrijke stem. Bij het maandelijks kernteam-overleg met alle partijen nemen zij de rol van voorzitter op zich. Zo willen we echt gezamenlijk het verschil maken hier in Delft.”