Cardioloog Ronner ontwikkelt robotecho voor sneller maken van hartecho’s

9 februari 2024

In het Reinier de Graaf ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer 10.000 hartecho’s gemaakt bij patiënten met hartproblemen. Voor het maken van zo’n onderzoek om de werking van het hart te bekijken zijn vaak meerdere zorgprofessionals nodig, waarbij de echografist de belangrijkste is. Door personeelsgebrek kan de wachtlijst voor een hartecho flink oplopen, waardoor patiënten soms maanden geduld moeten hebben voordat ze aan de beurt zijn. Volgens cardioloog Eelko Ronner moet dit beter kunnen en daarom heeft hij de robotecho ontwikkeld.

Naast zijn werk als cardioloog bij Reinier de Graaf richt Eelko zich op medische innovaties. Creativiteit en verandering staan bij hem voorop. Al langere tijd werkt hij samen met studenten van de TU Delft aan een prototype robot die zelfstandig echo’s kan maken. Eelko: “Deze robot kan ongeveer vier keer zoveel echo’s maken dan nu het geval is, tegen de helft van de huidige kosten. Dat is geweldig als ik kijk naar de wachttijd op onze polikliniek Cardiologie. Dit is een grote zorg, zeker omdat we verwachten dat steeds meer mensen te maken krijgen met hartproblemen. Niet alleen doordat mensen steeds ouder worden, maar ook door een toename van het aantal patiënten met overgewicht.”

Een hartecho is van groot belang om een goede diagnose te stellen. “Het is wel een ingewikkelde klus omdat je het hart vanuit verschillende standpunten en hoeken in beeld moet brengen. Dit betekent dat de echografist zich soms letterlijk in allerlei bochten moet wringen. Behalve dat het precisie vereist, is het ook fysiek intensief. De robotecho biedt hiervoor een oplossing.”

Hoe werkt de robotecho?

Eelko kan zich voorstellen dat mensen zich afvragen hoe zo’n robotecho precies werkt. “Het apparaat ziet eruit als een soort bed waar de patiënt op gaat liggen. Die ligt op de buik met ontbloot bovenlijf en de robot beweegt over de borst van de patiënt. Voor de patiënt verandert er eigenlijk niet zoveel. De robot neemt het nauwkeurige werk van de echografist over en op het scherm ernaast is in detail te zien hoe het hart van de patiënt eruitziet. Het werkt eigenlijk heel simpel, maar de techniek erachter is complex.” Uiteindelijk zal de robot het werk van de echografisten niet gaan vervangen, maar aanvullen. “De robot kunnen we juist gaan inzetten voor de geplande onderzoeken, die wat meer standaard zijn. Zo houden de echografisten meer tijd over voor de ingewikkelde echo’s. Het mooie is dat we zo meer tijd voor de patiënt hebben en cardiologen sneller én makkelijker tot een diagnose komen.”

Innovatieprijs

De robotorecho won in oktober 2023 de innovatieprijs van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) in de categorie beste idee. Eelko is trots: “Het was geweldig om deze prijs te winnen. Hopelijk kunnen we hiermee weer verdere stappen zetten in de ontwikkeling van dit mooie project. Met het bedrijf Corbotics werken we hard aan een versie waarmee we in 2024 kunnen testen met patiënten.” Het plan is om de robot in 2025 op de markt te brengen. Eelko kan niet wachten tot het zover is.

Fotobijschrift: Rechts Adriaan van Donk (directeur Corbortics) en Eelko Ronner (links) bij de robotecho, waarop de patiënt op de buik ligt met een opening ter hoogte van het hart.