Chemo- en radiotherapie bij borstkanker: specialisten aan het woord

21 oktober 2022

Oktober is Borstkankermaand. Dit keer gaan we in gesprek met internist-oncoloog Annelie Vulink en radiotherapeut-oncoloog Marcelle Immink over twee mogelijke behandelingen bij borstkanker: chemotherapie en radiotherapie. Naast anti-hormonale therapie en operaties zijn dit de meest voorkomende behandelmethoden voor patiënten met borstkanker.

Doel van de behandeling
Annelie Vulink: “Bij de diagnose borstkanker bepalen we eerst of de behandeling gericht is op genezing of dat het om uitgezaaide borstkanker gaat. In beide gevallen kunnen we meestal alle mogelijke behandelingen inzetten als dat nodig is. Als de kanker niet is uitgezaaid proberen we de kans op genezing zo groot mogelijk te maken. Wanneer er wel sprake is van uitzaaiingen hebben de behandelingen vaak andere doelen, zoals langer leven, een betere kwaliteit van leven en het verminderen van tumor-gerelateerde klachten.”

Als internist-oncoloog houdt Annelie zich regelmatig bezig met chemotherapie. “Met chemotherapie remmen we snel delende cellen in het hele lichaam, dus ook de tumor”, vertelt zij. “Bij borstkankerpatiënten dienen we chemo met name als infuus toe. En in sommige situaties kan het ook in tabletvorm worden gegeven.”

Samen beslissen
Radiotherapie vindt vaak enkele weken na een borstoperatie plaats. Met behulp van lokale bestraling worden hiermee eventueel overgebleven kankercellen in de borst of lymfeklieren uitgeschakeld. Marcelle Immink, als radiotherapeut in Reinier gespecialiseerd in bestraling van borstkanker: “Tegenwoordig beslissen we vaak samen met de patiënt wat de best passende behandeling is. Soms is er keuze tussen het wel of niet bestralen van de borst, of het totaal aantal bestralingen. Met elkaar wegen we altijd de voordelen en eventuele bijwerkingen af.”

“Bij het maken van het bestralingsplan zorgen we altijd dat er zo min mogelijk straling komt in de omliggende weefsels, zoals hart, longen en de andere borst. Als de tumor beperkt en niet agressief is, hoeft soms maar een deel van de borst bestraald te worden. Maar in sommige gevallen lukt het niet om de omliggende weefsels voldoende te sparen. Dan hebben we de mogelijkheid om een patiënt naar het Holland Protonen Therapie Centrum (HollandPTC) te verwijzen voor bestraling met protonen.”