Coassistenten kunnen makkelijker toegepaste anatomie leren dankzij Anapptomy

2 augustus 2023

“Het is een uit de hand gelopen hobby”, zo vertelt Daniël Bakker, chirurg in opleiding. Hij heeft het over de app Anapptomy, die hij samen met drie andere artsen ontwikkeld heeft. “In Anapptomy staan diverse operaties uitgewerkt. Je kunt in detail zien hoe de anatomie van het lichaam eruit ziet tijdens een operatie. Dit maakt het voorbereiden ervan gemakkelijker.” Om deze reden wordt de app in het Reinier de Graaf ziekenhuis nu ingezet voor coassistenten. Dit zijn geneeskundestudenten die praktijkervaring opdoen in het ziekenhuis.

Tijdens de studie Geneeskunde leren studenten de beschrijvende anatomie: waar zit wat in het lichaam van mensen. Daniël: “Dit leer je voornamelijk uit studieboeken. Hierin zie je bijvoorbeeld een arm in zijn geheel open liggen, waardoor je ziet op welke plek bepaalde spieren liggen. Vervolgens kom je tijdens je coschappen ‘heelkunde’ op de operatiekamer terecht om de chirurg te ondersteunen. Tijdens een operatie maak je echter maar een kleine snee. Het is dan best moeilijk om te bepalen welk stuk van de arm dit precies is en hoe de anatomie eruit ziet.” Deze zogenoemde toegepaste anatomie wordt in Anapptomy heel duidelijk uitgelegd.

Ontwikkeling van de app

Daniël gaf tijdens zijn opleiding met veel plezier les aan medestudenten op de snijzaal. Zo ontwikkelde hij een visie op toegepaste anatomie in het onderwijs. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat hij samen met drie studievrienden in 2019 startte met het Anapptomy-project. “We zijn in de avonduren naar de snijzaal gegaan. Samen met chirurgen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Maasstad Ziekenhuis, het Erasmus MC en Reinier de Graaf hebben we veelvoorkomende operaties uitgevoerd. Deze hebben we stapsgewijs vastgelegd met een fotocamera. De foto’s zijn bewerkt en we hebben schematische tekeningen toegevoegd. Uiteraard zijn de patiënten onherkenbaar in beeld.”

In de app zie je nu stapsgewijs hoe de anatomie van het lichaam eruit ziet tijdens verschillende operaties. Zo zie je duidelijk waar bepaalde spieren, pezen en aderen liggen. Ook staat er veel achtergrondinformatie in de app. Inmiddels staan er zo’n 36 operaties in, maar hij is nog steeds in ontwikkeling. “We vinden het veel te leuk, dus we gaan graag nog even door. Ook zijn we bijvoorbeeld bezig met het verbeteren van de zoom-functie van de foto’s.”

Lekker modern

“Het voordeel van de app is dat je hiermee ter plekke de anatomie kunt bijhouden en leren. Je ziet in de app precies wat het allerbelangrijkste is tijdens een operatie. Het is daarnaast handig dat je de app er net voor een operatie nog even bij kunt pakken. Je kunt er snel doorheen bladeren.”

Alle coassistenten binnen Reinier de Graaf kunnen de app gebruiken. Maar ook voor artsen in opleiding tot chirurg is deze handig. Daniël: “Ik gebruik de app zelf ook om kleine details op te pikken. Al met al is het een lekker moderne manier om te studeren.”

Handige links

Kijk voor meer informatie over de app op www.anapptomy.nl

Ook interessant

Topklinische erkenning voor Buikwandcentrum Reinier de Graaf ziekenhuis