De rol van muziek in het Reinier de Graaf ziekenhuis

14 februari 2024

Binnen het Reinier de Graaf ziekenhuis vinden zorgverleners dat muziek een grotere rol mag krijgen in de patiëntenzorg. Daarom lanceerden we dit jaar een eigen track op Spotify: ‘Je ziekenhuis voor het leven’. Het nummer is gemaakt door een groep muzikale (zorg)professionals en laat horen waar Reinier de Graaf voor staat. Gynaecoloog Banut Verbruggen bespeelde de piano: “Het is een warm, positief en modern nummer geworden. Hieruit blijkt onze oprechte aandacht voor de patiënten, onze innovatiekracht en ambitie om onze zorgverlening elke dag te verbeteren.”

De afgelopen maanden onderzochten 35 medewerkers wat voor muziek past bij Reinier de Graaf. Samen met een componist van het muziekbureau Tambr ontwikkelden zij een eigentijdse sound. Daarna doken zeven muzikale zorgprofessionals, onder wie medisch specialisten, stafmedewerkers en een verpleegkundige, de studio in om de track op te nemen.

“Muziek verlicht pijn en neemt zorgen weg.”

Afleiding en troost

Muziek heeft een positief effect op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Zo kan muziek ervoor zorgen dat patiënten pijn anders ervaren, waardoor zij minder afhankelijk zijn van pijnstillers. Daarnaast helpt het luisteren naar rustgevende muziek om bijvoorbeeld angst en stress te verminderen. Dat beaamt één van de zangeressen Arianne van ’t Hoog, psychiater: “Muziek is goed voor je mentale gezondheid. Het zorgt voor afleiding en ontspanning en het kan er ook voor zorgen dat eenzame mensen zich minder alleen voelen. Ook biedt het je troost én een impuls om in beweging te komen.”

Oncologieverpleegkundige Mandy Richel zong de track samen met Arianne in. “Elke dag werken we hard om alle patiënten de beste zorg te verlenen. Tijdens dit muziekproject verbinden we als collega’s op een andere manier met elkaar. Dat was heel waardevol. En muziek is ook belangrijk voor onze patiënten. Het verlicht pijn en neemt zorgen weg.”

Livemuziek door Bedside Buskers

Een andere manier waarop ons ziekenhuis muziek inzet is via vrijwilligersorganisatie Bedside Buskers. Zij komen elke maand bij onze patiënten langs om hen te laten genieten van livemuziek. “Onze hele organisatie bestaat uit vrijwilligers die graag muziek willen maken om patiënten afleiding, ontspanning en troost te bieden tijdens hun ziekenhuisopname”, aldus Guus Mentink, die zich vrijwillig als planner inzet voor Bedside Buskers. “Ik zie veel mooie dingen gebeuren, puur door de inzet van muziek.”

In 2024 meer muziek inzetten

De muzikanten zijn het erover eens dat muziek verbindt en een grotere plek mag krijgen in de zorg. Daarom gaan onze zorgprofessionals in 2024 verder onderzoeken hoe zij muziek nog meer kunnen integreren in de patiëntenzorg. Gitarist Ed van Beem, functioneel beheerder op de IT-afdeling: “We gaan verder denken hoe we muziek een vast onderdeel kunnen laten zijn binnen Reinier de Graaf. Alles is nog mogelijk, van een jaarlijkse muziekdag voor patiënten en bezoekers, een songtekstwedstrijd of meer livemuziek in Reinier de Graaf.”

Beluister onze track

Benieuwd hoe ons ziekenhuis klinkt?