Diabetesverpleegkundigen geven training over te lage bloedglucose

14 november 2023

Onlangs gaf onze diabetesverpleegkundige Marleen van der Knaap samen met haar collega de eerste training ‘HypoBewust’, bedoeld voor onze patiënten met diabetes type I of II. “Deze training is gericht op mensen die last hebben van ernstige hypo’s of een groot risico lopen om een ernstige hypo te krijgen doordat ze een verminderde ‘hypo-awareness’ hebben. Dat wil zeggen dat ze een lage bloedglucose niet goed voelen aankomen. Het doel van de training is het herkennen, corrigeren, voorspellen én voorkomen van een hypo. Omdat veel patiënten bang zijn om een hypo te krijgen, zijn we deze training gestart om samen op zoek te gaan naar betrouwbare en misleidende hyposignalen die het lichaam af geeft. De deelnemers hielden ook een symptoomdagboek bij om zo meer grip te krijgen op hun bloedglucose,” aldus Marleen.

Ivo Habets was een van de deelnemers aan deze training, die bestond uit drie bijeenkomsten in het ziekenhuis en twee online modules. Ivo: “Ik heb al jarenlang diabetes type I, maar ken in mijn naaste omgeving niemand die dit heeft. Het was voor mij waardevol én geruststellend om ervaringen uit te wisselen met andere patiënten. Ik heb meer inzicht gekregen welke factoren van invloed zijn op mijn bloedglucose. Ook kreeg ik door de training meer vertrouwen in mijn vermogen om op de juiste momenten de juiste maatregelen te nemen om een hypo te voorkomen. Deze training is wat mij betreft echt een aanrader voor andere patiënten.”

Minder hypo’s en minder angst

Marleen: “Na de training gaven de deelnemers aan dat hun angst voor een hypo daadwerkelijk was afgenomen en dat zij minder last hadden van hypo’s. Ook gaven deelnemers aan dat zij het prettig vonden dat hun partner bij de laatste bijeenkomst mocht zijn en dat er aandacht was voor de psychologische gevolgen van hypo’s voor henzelf en hun directe omgeving. Door het succes van de training, is het plan om voortaan jaarlijks twee trainingen voor diabetespatiënten te organiseren. Een mooi voornemen om vandaag, op Wereld Diabetesdag bekend te maken.”

Kijk hier voor meer informatie over onze zorg voor diabetespatiënten. 

Ook meedoen aan de training?

Lees meer over de training ‘HypoBewust’