Handige rekenapp helpt verpleegkundigen met bijhouden medische rekenvaardigheid

20 november 2023

Oefenen met medisch rekenen via een app? Dit blijkt goed te werken voor onze verpleegkundigen, die voorheen eens in de drie jaar een verplichte Cito rekentoets moesten halen. Een speciale rekenapp zorgt voor minder stress én een verbeterde rekenvaardigheid.

Cardiologieverpleegkundige Lieke van den Bulk is enthousiast: “Van nature ben ik geen rekenwonder, dus die rekentoets was voorheen echt een ding voor me. Als verpleegkundige bereken je onder meer de juiste hoeveelheid medicatie en zuurstof voor je patiënten, maar bijvoorbeeld ook de juiste inloopsnelheid van een infuus. Het fijne aan de rekenapp is dat de vraagstelling heel duidelijk is en de app zich automatisch aanpast als je een bepaald onderdeel lastig vindt. Hoe vaker je oefent, hoe hoger je vaardigheidspercentage op de app wordt. Als je boven de 80% blijft, betekent dit dat je rekenvaardigheid op het juiste niveau is. Door de app regelmatig te gebruiken, is de rekentoets niet meer nodig. Het scheelt mij zoveel stress en gedoe. Eens per maand oefen ik op de app en dat is voldoende om het bij te houden.”

Regelmatig oefenen

Afgelopen jaar is er in Reinier de Graaf een ziekenhuisbrede pilot met de rekenapp gehouden onder verpleegkundigen. Door de rekenapp regelmatig te gebruiken, hoeven verpleegkundigen niet meer te blokken voor de driejaarlijkse toets. Hoe vaker verpleegkundigen oefenen, hoe hoger hun vaardigheidspercentage op de app wordt. Als ze een tijdje niet oefenen, krijgen ze automatisch een herinneringsmail en de oefeningen waarin zij fouten maken komen vaker voorbij.

Fotobijschrift: V.l.n.r. Mariët Buitelaar, Lieke van den Bulk en Mayra van de Werken.