Het Beste Diabetes idee 2021: verpleegkundig specialist van Reinier de Graaf wint!

Ieder jaar organiseert het Diabetes Fonds ‘Het Beste Diabetesidee’ en dit jaar is Liesbeth Spoelstra, verpleegkundig specialist op de kinderpoli in Reinier de Graaf, met haar team één van de winnaars! Dat betekent dat zij het idee met steun van het Diabetes Fonds gaan uitvoeren.

18 november 2021

Online escaperoom ‘Hyper Control’
Samen met Richard Schol, kinderarts in het Albert Schweitzer ziekenhuis, en Tim Micklinghoff, game-ontwerper bij Raccoon Serious Games, bedacht Liesbeth de online escaperoom ‘Hyper Control’. Dit idee is voortgekomen uit het feit dat veel jongeren met diabetes soms moeite hebben om aan hun omgeving uit te leggen wat het leven met diabetes inhoudt. In deze levensfase zoeken zij naar steun bij hun vrienden. Maar hoe leg je aan je vrienden, klasgenoten of teammaatjes uit hoe het is om diabetes te hebben? Met deze online escaperoom kunnen jongeren zelf ervaren hoe het is om diabetes te hebben. Dat maakt het makkelijker om je in te leven in een vriendje of vriendinnetje die diabetes heeft.

Ontwikkelen met een topteam
Liesbeth vertelt: “Ik merk in de spreekkamer dat ieder kind anders is. Met mondeling informeren, brochures, informatiefilmpjes of boekjes bereik je echt niet elk kind. Ik was op zoek naar een manier om de kennis op de juiste manier over te brengen, zodat deze ook blijft hangen. Diabetes is nu eenmaal een lastige, ingewikkelde aandoening. Je hebt niet altijd tijd en zin om je erin te verdiepen, maar het is wel heel belangrijk dat je goed begrijpt wat diabetes inhoudt, om er goed mee om te kunnen gaan. Ik heb contact gezocht met Raccoon Serious Games en kwam zo uiteindelijk uit bij Tim. Tim kende Richard, voorheen assistent kindergeneeskunde, die ook veel ervaring heeft met diabetes. Een heel mooi team om samen deze serious game te ontwikkelen!”

Jongeren helpen met de game en de puzzels
Om de puzzels zo passend mogelijk te maken voor de doelgroep start Raccoon Serious Games het ontwikkelproces bij jongeren met diabetes en het diabetesteam. Liesbeth: “We gaan jongeren van verschillende leeftijden, achtergronden en interesses uit meerdere ziekenhuizen vragen om regelmatig mee te kijken en de game te spelen. Heel divers dus. Hierdoor kan er een mooi product ontstaan! We willen hun verhalen horen, hoe zij hun diabetes ervaren en wat zij lastig vinden. Samen met hen kunnen we de verhaallijn van de game bepalen en de puzzels ontwikkelen. Ook hebben we contact met onder meer de beroepsvereniging van diabetesverpleegkundigen, het netwerk verpleegkundig specialisten diabeteszorg, de DVN en Zorgeloos naar School. Zij kunnen inhoudelijke feedback geven op het gebied van diabetes.”

De serious escaperoom is een digitale escaperoom waar het gaat om het samen voltooien van puzzels binnen 30 tot 45 minuten. Jongeren moeten echt samenwerken om de opdrachten tot een goed einde te brengen. De game zal in de zomer van 2022 klaar zijn en wordt gratis beschikbaar gesteld.