In gesprek met een verpleegkundig specialist in ons Borstkankercentrum

14 oktober 2022

Wanneer patiënten in ons Borstkankercentrum terecht komen, zien zij al heel snel een verpleegkundig specialist. Dit zijn verpleegkundigen met een aanvullende masteropleiding om ook op medisch niveau zelfstandig te mogen werken. Yvette Engelen is verpleegkundig specialist in ons Borstkankercentrum.

Wat doet een verpleegkundig specialist in ons Borstkankercentrum precies? “Rondom de diagnose, tijdens de behandelingen, in de herstelfase en bij de jaarlijkse controles begeleid ik de patiënt, zowel verpleegkundig als medisch”, aldus Yvette. “Waar patiënten vroeger veel meer gezichten zagen tijdens hun behandeling, is de verpleegkundig specialist nu een continue factor. Ik vang mensen op bij slecht nieuws en begeleid hen bij problemen die zich voordoen op lichamelijk- psychologisch- of sociaal gebied. Ook geef ik voorlichting over de diverse behandelingen en ondersteun bij het maken van behandelkeuzes.”

“Tijdens een behandeling met chemotherapie doe ik een deel van de controles en geef daarbij toestemming voor een volgende kuur. Ik vraag zo nodig aanvullende onderzoeken aan en bespreek de uitslag daarvan met patiënten. Daarnaast verzorg ik operatiewonden, schrijf bepaalde medicatie voor en doe de jaarlijkse controles.” Yvette werkt intensief samen met de chirurgen en oncologen uit het team. Maar ook met alle andere betrokkenen, zoals radiotherapeuten, plastisch chirurgen, radiologen, pathologen, nucleair geneeskundigen en psychologen. “We hebben goed zicht op deskundigen waarnaar we kunnen verwijzen als het nodig is.”

Voor patiënten is deze manier van werken prettig, omdat zij een vast aanspreekpunt hebben. “Ik zie de patiënt vanaf de diagnose en leer haar of hem goed kennen. Je weet wat voor persoon het is, wat de thuissituatie is, wat voor werk iemand doet en wat er tijdens de behandeling allemaal gebeurd is. Doordat je elkaar vaker ziet en overzicht hebt, bouw je een vertrouwensband op. Patiënten durven daardoor bepaalde zaken eerder te bespreken. Bijvoorbeeld als zij een cosmetische vraag hebben of als het mentaal even niet zo goed gaat.”

Nazorg
De nazorg vindt plaats tijdens de eerste één tot twee jaar na afronding van de behandeling. Yvette: “De meeste mensen hebben die tijd namelijk nodig om goed te herstellen. We houden dan in de gaten hoe het met iemand gaat. Zij kunnen namelijk klachten krijgen als gevolg van de diagnose of de behandeling. Daarom vragen we patiënten vanaf de diagnose al om op bepaalde momenten een specifieke vragenlijst in te vullen. Daarmee brengen we in kaart hoe zij functioneren en kunnen hier een vervolg aan geven. Ook geven we vanaf de diagnose al tips die helpen om de behandeling en herstelfase zo goed mogelijk door te komen. Ik kan patiënten verwijzen naar andere zorgverleners, zoals een oncologische fysiotherapeut, een lymfoedeemtherapeut of een psycholoog.”

“In de nazorggesprekken hebben we aandacht voor het psychosociaal functioneren. Dat houdt in dat ik onder andere kijk hoe het met de energie van de patiënt gaat. Kan iemand alweer aan het werk en heeft hij of zij hobby’s opgepakt? Ook besteed ik aandacht aan de mentale gezondheid. Heeft iemand bijvoorbeeld veel angst dat de ziekte terugkomt? Hoe gaat het met relaties met mensen die dichtbij staan? En ik bespreek de cosmetische tevredenheid, want soms is een verandering flink wennen en zijn er nog mogelijkheden om de cosmetiek of het gemak te verbeteren. Vaak stel ik mensen gerust als ik vertel dat bepaalde klachten of gedachten erbij horen en dus ook door andere patiënten worden ervaren.”   

Tips
Net na de diagnose is het vaak lastig om aan iets anders te denken. Maar probeer ondanks dat toch afleiding te zoeken, adviseert Yvette. “Probeer met de dag te leven. En heel belangrijk: zoek niet te veel naar informatie of verhalen op internet. In de media verschijnen vaak de zorgelijke, shocking verhalen. Dit kan echt een vertekend beeld of verwarring geven. In het ziekenhuis communiceren we heel eerlijk naar al onze patiënten. Dus als er iets is dat zij moeten weten, vertellen wij het.”

Ook voor de herstelfase heeft Yvette een tip: “Het is belangrijk om te beseffen dat je tijd nodig hebt om te herstellen na je behandeling. Veel patiënten streven ernaar om direct na afronding van de behandeling weer hetzelfde leven te leiden als voordat ze ziek werden. Begrijpelijk, maar dit is in de praktijk best lastig. Vaak zie ik dat mensen gefrustreerd raken dat het niet of niet snel genoeg lukt. Het heeft tijd nodig om lichamelijk en geestelijk weer in balans te komen. Het gaat met ups en downs en vraagt soms ook echt om aanpassingen. Dus leg de lat niet te hoog en zorg vooral goed voor jezelf. Gezond eten, voldoende bewegen en doe bewust dingen waar je energie van krijgt.”