Innovatieve IQon Spectral CT-scan in Reinier de Graaf Gasthuis

6 september 2022

De afdeling Radiologie in het Reinier de Graaf Gasthuis heeft een nieuwe CT-scan: de Philips iQon spectrale CT-scan. Deze CT-scanner heeft een unieke detector technologie en maakt hierdoor niet alleen conventionele (traditionele) CT-beelden, maar ook spectrale beelden. Met de komst van deze scanner kan de oncologische zorg worden verbeterd.   

De zogeheten spectrale scanner geeft veel extra informatie over het gescande lichaamsdeel. Omdat er veel meer informatie beschikbaar komt, kan bij sommige afwijkingen met meer zekerheid een diagnose worden gesteld.

Drie grote voordelen
Het eerste voordeel van deze scanner is minder kans op een vervolgonderzoek, omdat de radioloog veel meer kan zien tijdens de eerste scan. Dit geeft een besparing op zorgkosten en haalt bij de patiënt veel onzekerheid weg. Het tweede voordeel is dat er aanzienlijk minder röntgenstraling nodig is. Niet alleen door de verbeterde technologie, maar ook omdat er minder opnames nodig zijn, bijvoorbeeld geen extra opnames zonder contrastvloeistof. Een derde voordeel is dat er minder contrastvloeistof nodig is om goede beelden te krijgen. Vooral mensen met kwetsbare nieren hebben baat bij gebruik van minder contrastvloeistof.

Met de ingebruikname van de iQon Spectrale CT-scan kunnen de radiologen van ons ziekenhuis sneller een betrouwbare diagnose stellen.