Onze kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven is gisteren gepromoveerd op zijn onderzoek naar het voorkomen van pinda-allergieën bij jonge kinderen. In het Erasmus MC in Rotterdam verdedigde Dirk met succes zijn proefschrift ‘Prevention of Peanut Allergy in the Netherlands: avoid avoidance’, in aanwezigheid van onder meer copromotor Hans de Groot en andere collega’s.
Een belangrijke uitkomst van de studie is dat veel beginnende pinda-allergieën bij baby’s nog kunnen worden omgedraaid. Dirk legt uit: “In het onderzoek hebben we onder andere gekeken naar jonge kinderen die thuis een allergische reactie op pinda hebben gehad. Bij twee derde van deze groep bleek er geen sprake te zijn van een echte allergie als zij voor de leeftijd van 12 maanden opnieuw pinda aten. Het gaat bij die eerste reactie thuis dus vaak om een soort voorstadium van een allergie, waar je nog verandering in kunt brengen als je er op tijd bij bent.”
Ook kwamen uit het onderzoek nieuwe en belangrijke inzichten naar voren over de timing waarop jonge kinderen voor het eerst pinda en ei eten. Dirk: “Vaak wordt aangenomen dat je hier zo vroeg mogelijk mee moet beginnen, bijvoorbeeld na 4 maanden al. Uit het onderzoek blijkt echter dat de kans op een allergische reactie op pinda pas aanzienlijk stijgt na de leeftijd van 8 maanden. Voor de introductie van ei ligt deze grens op 9 maanden. Pinda en ei worden dus bij voorkeur vóór de leeftijd van 8 en 9 maanden voor het eerst aan baby’s aangeboden.”
Het onderzoek van Dirk onderstreept het belang van vroegtijdige diagnostiek en behandeling, waar Reinier de Graaf al jarenlang in vooroploopt op het gebied van voedselallergieën bij kinderen. Het onderzoek sluit daarom ook naadloos aan op de topklinische status van ons kinderallergologiecentrum. De bevindingen van Dirks onderzoek zijn inmiddels al toegepast op onze Preventiepoli en worden ook vertaald naar de landelijke richtlijn voor jeugdartsen.