Leerunit geopend op de Spoedeisende Hulp

10 maart 2023

De Spoedeisende Hulp van het Reinier de Graaf ziekenhuis is gestart met het opleiden van gespecialiseerd verpleegkundigen op een leerunit. “We hebben op de SEH de wens om meer verpleegkundigen op te leiden. Het doel van de leerunit is dan ook om meer SEH-verpleegkundigen op te leiden en de kwaliteit van opleiden te verhogen”, aldus Manon Boomkens, hoofd van de SEH.

Op de leerunit volgen verpleegkundigen de vervolgopleiding tot SEH-verpleegkundige, waarbij ze direct aan de slag gaan in de praktijk. Hierin worden zij begeleid door leerunit-coaches; dit zijn SEH-verpleegkundigen op de afdeling. Praktijkopleider en SEH-verpleegkundige Patrick Harteveld: “Het is belangrijk dat leerlingen op een veilige manier hun opleiding kunnen volgen. Er is daarom altijd een coach beschikbaar, zodat de leerlingen altijd op iemand terug kunnen vallen in een situatie waarbij dit nodig is.”

Eigen leerdoelen
Om de vervolgopleiding te volgen is het van belang dat je al ongeveer twee jaar werkervaring hebt als mbo- of hbo-verpleegkundige. Patrick: “Het verschilt per persoon hoe lang je over de opleiding doet. Als je je BAZ, Basis Acute Zorg, al afgerond hebt, kan het bijvoorbeeld sneller gaan. Omdat iedere leerling al eigen werkervaring heeft, verschillen zijn of haar leerdoelen. Bij de start van de opleiding kijken we hier kritisch naar en we bieden vanuit deze basis een opleidingstraject op maat aan. Op de leerunit kunnen we flexibel opleiden omdat we dit volgens de EPA, entrustable professional activities, doen. De SEH is een dynamische afdeling waar je van tevoren niet weet welke patiënten er komen. De aanwezigheid van een leerunit-coach zorgt ervoor dat de leerling direct kan werken aan zijn leerdoelen op een veilige en verantwoorde manier.” Manon vult aan: “We krijgen nu al terug van leerlingen dat zij het heel prettig vinden dat er constant een aanspreekpunt is. Zij kunnen zo makkelijker aan hun leerdoelen werken en ook veel feedback vragen.”