Minister van Medische Zorg van Ark bezoekt tijdelijke verpleegafdeling Voorburg

Minister van Medische Zorg Tamara van Ark bezocht vandaag onze tijdelijke verpleegafdeling in Voorburg. Ze sprak hier met patiënten, zorgprofessionals en directievoorzitter Carina Hilders over de innovatieve manier van zorgverlening op deze afdeling.

22 februari 2021
Minister van Ark in Voorburg

De afdeling werd in december 2020 geopend als noodoplossing om capaciteit te vergroten op onze hoofdlocatie in Delft voor COVID- en niet-COVID-patiënten.

De extra verpleegafdeling in Voorburg is ingericht voor patiënten van het Reinier de Graaf ziekenhuis die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar nog wél zorg behoeven. Het gaat vooral om kwetsbare ouderen. Totdat zij met thuiszorg terug naar huis kunnen of terecht kunnen in een verpleeghuis, krijgen ze hier goede en veilige zorg. Doordat zij nu geen kostbare ziekenhuisbedden bezet houden, komt er plek vrij voor patiënten die wél specialistische ziekenhuiszorg nodig hebben. Deze tijdelijke noodoplossing blijft nodig zolang vanwege het coronavirus de druk op het aantal beschikbare ziekenhuisbedden en onze zorgprofessionals groot is. 

Innovatieve zorg
Op de verpleegafdeling in Voorburg staat de patiënt onder supervisie van de behandelend arts van de vakgroep Geriatrie. Samen met een team van betrokken huisartsen, zorgassistenten en verzorgenden wordt de best mogelijke zorg geleverd. Daarnaast staan vrijwilligers voor de patiënten klaar en is er dagelijks overleg met VVT-instellingen in de regio. De minister was onder de indruk van de zorgverlening in Voorburg: “De uitdagingen waar de zorg in Nederland voor staat, vragen om met elkaar na te denken over creatieve oplossingen en samenwerking tussen diverse zorgprofessionals. Deze afdeling is daar een mooi voorbeeld van.”

Slimme bril
Om de stijgende zorgvraag in de toekomst aan te kunnen, zijn niet alleen nieuwe samenwerkingsverbanden essentieel, maar ook innovatieve middelen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheden om een zogenaamde ‘slimme bril’ in te zetten in onze zorgverlening. Een technologische toepassing, waarbij door middel van videocommunicatie iemand op afstand mee kan kijken met wat de brildrager ziet. Zo kan een zorgprofessional hulp en advies op afstand geven aan bijvoorbeeld een verzorgende. Twee medewerkers van zorginstelling Pieter van Foreest vertelden over hun ervaringen met de slimme bril. Minister van Ark testte de slimme bril zelf.