Operaties vanuit de OK livestreamen: nieuwe stap in medisch onderwijs op afstand

Als ziekenhuis hebben we een slimme hoofdcamera omarmd die medische opleiding op afstand mogelijk maakt.

16 april 2021

De ‘Crescent Vision’ is ontworpen voor chirurgen om operaties vanuit de OK te livestreamen. Met deze uitvinding kijken studenten en specialisten real time mee met een operatie en deelt de chirurg direct zijn of haar kennis en kunde.

Al jaren investeren we in een excellent opleidingsklimaat voor medische studenten. Belangrijk is nu, ten tijde van COVID-19, om hen zo goed mogelijk te onderwijzen en te blijven inspireren. Crescent Tech, een ambitieus MedTechbedrijf van afgestudeerde TU Delft-ondernemers, ging op zoek naar een oplossing. In een onderzoeksproject, mede gefinancierd door het Rabobank Innovatiefonds, en uitgevoerd met chirurgen van Reinier gingen zij met deze vraag aan de slag. Samen ontwierpen zij de laatste versie van de slimme hoofdcamera ‘Crescent Vision’:  een systeem waarmee chirurgen hun handelingen tijdens een operatie real time vastleggen en kunnen streamen naar studenten buiten de operatiekamer. Het systeem biedt interactieve mogelijkheden tussen het operatieteam en de studenten. Niet alleen in coronatijd is dit een uitkomst. Zo blijkt uit onderzoek dat studenten de operatie zelfs beter volgen dan wanneer zij fysiek meekijken.

Samen innoveren

Traumachirurg Maarten van der Elst is enthousiast over de ontwikkeling van het slimme hoofdcamera systeem: ”Zorginnovatie is het meest efficiënt als technologen het samen met medici ontwikkelen omdat we elkaars expertise kunnen delen. De ‘Crescent Vison’ is hier een mooi voorbeeld van. We hebben tijdens de ontwikkelingsfase actief meegedacht en het systeem uitvoerig getest. Zo veroorzaakt het apparaat geen afleiding tijdens het opereren, blijft het urenlang comfortabel zitten en produceert het accurate beelden, zowel in detail als in overzicht. Een supervisor kan zo buiten de operatiekamer meekijken en live advies geven. Hierdoor wordt de chirurg in opleiding altijd gesteund terwijl hij of zij de ingreep zelfstandig uitvoert. De kwaliteit van ons medisch onderwijs wordt met deze technologische toepassing  vergroot.” De ‘Crescent Vision’ gaat deze zomer in productie.