Sinds een tijdje hebben we in het Reinier de Graaf ziekenhuis meerdere instroommomenten voor de opleiding tot verpleegkundige op de SEH (Spoedeisende hulp). Eerst waren er slechts twee momenten per jaar waarop studenten met de opleiding konden starten. Deze momenten kwamen soms precies niet mooi uit in het opleidingstraject van verpleegkundigen. Dankzij de diverse startmomenten kunnen we nu met elkaar kijken in welk traject we een student kunnen laten meelopen.
Pauline Zuidewind is regieverpleegkundige en praktijkopleider op de SEH. Ze legt uit: “De opleiding tot SEH-verpleegkundige staat nu het hele jaar open, omdat we EPA*-gericht opleiden. Het is een flexibele opleiding op maat. Heb je bijvoorbeeld je opleiding Basis Acute Zorg, BAZ, al? Dan doe je de opleiding verkort. Of heb je al werkervaring in Reinier? Dan is je voorwerktraject korter. Als iemand reageert op een opleidingsplek kijken we samen naar zijn of haar achtergrond, zoals werkervaring, en vaardigheden. Zo kunnen we de opleiding specifieker en beter aanbieden per student. En dit zorgt voor meerdere startmomenten per jaar.”
*EPA staat voor entrustable professional activities. EPA-gericht opleiden helpt je om praktisch en gericht te leren welke competenties je nodig hebt voor jouw vak, door je stap voor stap voor te bereiden op de taken die je na je opleiding zelfstandig moet kunnen uitvoeren.
Bepaal zelf je leerdoelen
Julia Schraven is in april 2023 gestart met de opleiding. “Ik vind deze manier van opleiden heel prettig. Ik kan iedere dag aangeven wat mijn leerdoel is. Je hebt zelf inzichtelijk waar je feedback op wilt krijgen of wat je nog wilt leren. Als je bijvoorbeeld meer wilt leren over de zorg voor kinderen, kun je aangeven dat je hem of haar zelf wilt behandelen, met de leerunitcoach als back-up in de kamer. Zo word je steeds meer bekwaam.”
Waarom is het werk zo interessant? Julia vertelt: “Ik vind de grote afwisseling op de SEH leuk. Het ene moment zie je een baby van een dag oud en de andere keer een patiënt van 98. Op de SEH verleen je niet alleen acute zorg, het is soms ook een sociaal praatje met iemand die eenzaam is. Geen uur is hetzelfde. En sommige collega’s hebben een combibaan: zij werken afwisselend op de SEH en op de ambulance of de Intensive care. Twijfel je nog? Je mag altijd een keer meelopen.”
Samen leren, samen groeien
Per jaar leiden we op de SEH ongeveer tien studenten op. Dit doen we op onze leerunit. Pauline: “Veilig leren staat bij ons voorop. Samen leren, samen groeien. Dat is wat je doet op de leerunit. De leerunitcoaches worden als extra verpleegkundigen ingepland op de werkvloer, waardoor zij genoeg tijd hebben om studenten te begeleiden. We hebben een redelijk jong team, dus we leren veel van elkaar.”
‘De baan van je leven’
Als topklinisch ziekenhuis vinden we het erg belangrijk om zorgprofessionals te begeleiden en verder op te leiden in ons ziekenhuis. Het is een plek waar je jouw droombaan kunt creëren en waar je volop mogelijkheden krijgt om te groeien en bloeien. Je vindt bij ons ‘De baan van je leven’. Bovenstaand is daar een mooi voorbeeld van.