Hand- en polsaandoeningen, vaak veroorzaakt door artrose, reuma of RSI, treffen één op de drie Nederlanders. Dit heeft een grote impact op onder andere hun kwaliteit van leven. Om dit aan te pakken, zijn de TU Delft, het Reinier de Graaf ziekenhuis en het Reinier Haga Orthopedisch Centrum een nieuwe leerstoel gestart: ‘Van helpende hand naar werkende hand, patiëntspecifieke en patiëntcentrale transitie in Orthopedie’.
De leerstoel staat onder leiding van onze orthopeed en hoogleraar Gerald Kraan en richt zich op het verminderen van hand- en pols gerelateerde klachten. Daarnaast ligt de focus op het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij de zorg. Gerald: “Door patiënten, zorgprofessionals en ingenieurs nauwer te laten samenwerken, willen we zorg bieden die het herstel van de patiënt centraal stelt. De patiënt is hierin de verbindende schakel. Als we zorgprocessen en technologie écht afstemmen op hun behoeften, kunnen we innovaties ontwikkelen die dagelijks impact maken.”
Van idee naar innovatie
Studenten spelen een sleutelrol binnen de leerstoel door innovatieve oplossingen te ontwikkelen die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de 3D-geprinte duimbrace, die pijn bij duimbasisartrose verlicht. Wat begon als een afstudeerproject groeide uit tot een bekroonde innovatie en uiteindelijk een succesvolle startup die samenwerkt met orthopedische instrumentmakers. Dit soort doorbraken kan niet alleen de zorg verbeteren, maar ook ingrepen in de toekomst voorkomen.