Ouderen komen dagelijks in beweging dankzij app ‘Walk in the parQ’

20 oktober 2023

“Het geeft veel voldoening om te zien wat voor effect bewegen op de patiënten heeft”, zo vertelt vrijwilliger Angelique van Peppen. “Je ziet hen opleven en vol enthousiasme meedoen.” Oudere patiënten bewegen in het Reinier de Graaf ziekenhuis sinds kort ook met ‘Walk in the parQ’. Op deze route in het ziekenhuis vind je via een app oefeningen die aanzetten tot bewegen op een veilige manier.

Onder individuele begeleiding bewegen ouderen in ons ziekenhuis op verpleegafdeling 4H en op de revalidatie- en herstelafdeling van Pieter van Foreest met de app Walk in the parQ. Op deze afdelingen is een route uitgestippeld waar je een aantal QR-codes vindt op paaltjes en stickers op de muren. Patiënten gaan samen met een van de vrijwilligers of de bewegingsagoog langs de route en scannen via de app de QR-codes. In de app geef je eerst aan of de patiënt nog kan lopen, een rollator heeft of een rolstoel of scootmobiel gebruikt. Na het scannen verschijnt een video met een oefening die geschikt is voor deze patiënt.

Ontworpen met ouderen en fysiotherapeuten

“Onze missie is om bewegen zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen door middel van een toegankelijke innovatie”, aldus Wendy Scholtes, een van de bedenkers van de app. “De app is samen met ouderen ontworpen, zodat hij echt geschikt is voor hen. De app is heel makkelijk in gebruik. Ook voor mensen die niet veel met een smartphone kunnen. Het wijst zich bijna vanzelf. Het mooie van de app is dat hij er dus heel simpel uitziet, maar ook dat er verschillende oefeningen en andere toevoegingen gemaakt kunnen worden.” Ook zorgverleners waren betrokken bij het ontwerpen van de app. Wendy: “We zijn de samenwerking met fysiotherapeuten van Reinier de Graaf en Pieter van Foreest aangegaan om te kijken hoe we de app zo goed mogelijk kunnen laten werken. We willen de oefeningen goed afstemmen op de doelgroep en de mogelijkheden in het gebouw. Zo kunnen we verschillende video’s plaatsen in de app.”

Wendy vertelt waarom bewegen belangrijk is, juist als je in het ziekenhuis ligt. “Bewegen zorgt ervoor dat je langer vitaal blijft, langer zelfstandig kunt wonen en het is goed voor je longen en cognitieve vermogen. Walk in the parQ helpt hierbij, want het is een extra manier om in beweging te blijven, naast de behandeling door de fysiotherapeut. Het voordeel is dat je het individueel kan doen of met je mantelzorger of een vrijwilliger. Ook kan je oefeningen doen die bij jou passen en zelf het juiste moment hiervoor kiezen.”

Begeleiding door enthousiaste vrijwilligers

Angelique is al zo’n zeven jaar vrijwilliger op verpleegafdeling 4H en zet patiënten dagelijks aan tot bewegen. “Ik vind het leuk om patiënten te enthousiasmeren om te gaan bewegen, bijvoorbeeld met Walk in the parQ. Ik begeleid hen tijdens de oefeningen, pas deze waar nodig aan op de patiënt en let op hun grenzen. En ik doe zelf ook mee. Het zijn vooral oefeningen om de armen en benen te bewegen. Soms puffen de patiënten eerst een beetje, maar daarna vinden ze het hartstikke leuk. Na afloop gaan we vaak wat drinken in de huiskamer. En als patiënten een langere tijd in het ziekenhuis liggen, doen zij soms wel meerdere keren mee.”

Met één of meer patiënten loopt Angelique langs de route. “Omdat we de oefeningen op de gang doen, zien andere patiënten vanuit bed ons bewegen. Zij worden enthousiast als ze dit zien en gaan soms zelfs meedoen vanuit bed. Het verbaast me vaak wat de ouderen op de afdeling nog kunnen als we gaan bewegen. Dat is mooi om te zien.”

Op dit moment kijken we of we Walk in the parQ ook op andere afdelingen binnen ons ziekenhuis kunnen inzetten. Zo kunnen we nog meer patiënten de mogelijkheid bieden om op deze manier te bewegen.