Patiënten bewegen om sneller en fitter naar huis te kunnen

19 september 2022
Reinier Beweegt disco

Als je bent opgenomen in het ziekenhuis, lijkt rust houden de beste manier om te herstellen. Het tegenovergestelde is waar, weten onze zorgprofessionals. Zij motiveren patiënten juist om uit bed te komen en te bewegen. Want een goede conditie en sociale activiteiten bevorderen het herstel bij veel aandoeningen én kunnen leiden tot een kortere opnameduur. Vandaag, tijdens de start van de Delftse Sportweek, trappen patiënten en zorgprofessionals ‘Reinier beweegt’ af. Met dit programma worden patiënten op een leuke manier gestimuleerd om te bewegen. Ze kunnen deelnemen aan sportieve activiteiten zoals dansen op muziek, tafeltennissen en boksen. Ook introduceert Reinier de Graaf een speciale bewegingsapp voor patiënten met voor hen gemaakte oefeningen op maat.
Bekijk hier de video over ‘Reinier beweegt’.

Cijfers
De zorg voor patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis is vooral rondom het bed georganiseerd. Voor veel mensen die ziek zijn, kan dit niet anders. Toch proberen zorgprofessionals in Reinier de Graaf patiënten die hiertoe in staat zijn, dagelijks te laten bewegen. Vooral voor oudere kwetsbare patiënten, die vaak verschillende aandoeningen hebben, is dit belangrijk. Geriater Max Franken: “Een patiënt die in bed ligt, verliest snel spieren. Het gaat om twee tot drie kilo per week. En dat zijn spieren die de patiënt nodig heeft om aan te sterken. Door in het ziekenhuis regelmatig te bewegen behouden mensen hun  spierkracht en blijven zij zelfstandiger. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het kan leiden tot een kortere opnameduur. Mensen kunnen dan één tot vier dagen eerder naar huis. En dat is een mooi resultaat op een gemiddelde opnameduur van tien dagen. Samen met onze fysiotherapeuten, bewegingsagoog, activiteitenbegeleiders en vrijwilligers zetten we ons in om mensen te laten bewegen zodat ze sneller weer fit naar huis kunnen om een zelfstandig leven te leiden.”

Reinier beweegt
In het programma ‘Reinier beweegt’ is de huiskamer op afdeling 4H, de geriatrische trauma unit,  is een belangrijke plek. Hier komen patiënten dagelijks bij elkaar voor gezellige activiteiten en groepslessen. Bewegingsagoog Remco van Dun begeleidt hen daarbij: “Door eerst goed te luisteren naar patiënten, kan ik activiteiten organiseren die ze écht leuk vinden. Dan gaat het bewegen vanzelf. Mevrouw Dheere (83) is patiënt op afdeling 4H en houdt erg van muziek. Tijdens de disco die is georganiseerd in de huiskamer fleurt ze zienderogen op: “Als ik de muziek hoor, kan ik niet stilstaan! Dan moet ik dansen. Ik vind het fijn om even afgeleid te zijn en te vergeten dat ik in het ziekenhuis ben.” Remco begeleidt ook patiënten 1 op 1 om weer fitter te worden, bijvoorbeeld door te fietsen op een hometrainer  in de gymzaal of te bewegen op maat bij de patiënt op de kamer.  Remco: “Ik word blij als ik zie dat zij plezier maken, elke dag sterker worden en uiteindelijk naar huis mogen.”

Bewegingsapp op maat
Ons ziekenhuis heeft de ambitie om mensen te helpen om zo lang mogelijk gezond te blijven. Om patiënten blijvend te ondersteunen in hun gezondheid, introduceren we  een innovatieve bewegingsapp. Via deze app kunnen patiënten hun conditie op peil houden met speciaal voor hen ontwikkelde oefeningen op maat. Hun behandelaar blijft hen op deze manier op afstand coachen. Deze extra service wil Reinier de Graaf in de toekomst aan alle patiënten kunnen aanbieden en samen met netwerkpartners in de regio verder doorontwikkelen.