Promotietraject IC-verpleegkundige Laura Buiteman-Kruizinga resulteert in publicatie artikel

Naast verpleegkundige op de IC bij Reinier de Graaf is Laura Buiteman-Kruizinga ook ventilation practitioner, wat inhoudt dat zij verpleegkundig specialist is op het gebied van beademing en respiratie.

17 februari 2021

Op de IC werken Laura en haar collega’s sinds een tijd met een innovatieve manier van patiënten beademen. Laura heeft een artikel gepubliceerd over welke beademingsvorm het minst schadelijk is voor de longen en dit artikel is nu gepubliceerd in het Amerikaanse IC-journal ‘Critical Care Explorations’.

Laura is altijd al benieuwd geweest naar hoe er op de IC het beste beademd kan worden.
“Met beademing is er altijd kans op longschade, omdat je met beademen eigenlijk energie op de longen loslaat. Die energie is nodig om te beademen, maar teveel is niet goed. Dus je wilt altijd zo veilig mogelijk beademen, longprotectief ook wel. Ik heb de conventionele beademing, dus hoe beademen ‘normaal gesproken’ wordt ingesteld, vergeleken met de innovatieve beademingsvorm Adaptive Support Ventilation, ASV afgekort. Daarbij heb ik gekeken naar welke beademingsvorm de minste energie overbrengt op de longen en waarbij er dan mogelijk minder beademingsgerelateerde longschade ontstaat. Die energie heb ik berekend met de zogenoemde ‘mechanical power’ formule. Deze formule meet hoeveel energie de beademingsmachine overbrengt op de longen via de beademing. Uit deze berekening blijkt dat ASV met een lagere energie beademt, wat een mooie en belangrijke bevinding is.”

Beademing COVID-19 patiënten
“Mijn promotietraject is sinds vorig jaar gestart vanuit het Amsterdam UMC, locatie AMC. Ik word continu aangemoedigd en ondersteund door het IC-management, de intensivisten en mijn andere collega’s op de IC, waar ik erg blij mee ben. Inmiddels ben ik mijn volgende artikel nu aan het voorbereiden voor publicatie. Dit artikel gaat over de effecten van de beademingsvorm INTELLiVENT-ASV bij COVID-19 patiënten. Er zijn veel innovatieve ontwikkelingen en er valt dus veel te onderzoeken!”