Reiner de Graaf biedt digitale keuzehulp ‘Longkanker’ aan

8 april 2024

Het Reinier de Graaf ziekenhuis biedt vanaf deze maand de digitale keuzehulp aan voor patiënten met longkanker. Voor longkanker zijn vaak meerdere behandelingen mogelijk. Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen, die veel invloed kunnen hebben op het dagelijks leven. De keuzehulp helpt patiënten en hun zorgverleners om samen de best passende behandeling te kiezen.

Samen beslissen
Na het horen van de diagnose is het vaak lastig om alle informatie te verwerken en heeft een patiënt tijd nodig om afwegingen op een rij te zetten. Soms is er namelijk keuze tussen meerdere behandelingen. Ook kan de patiënt ervoor kiezen om geen actieve anti-tumor behandeling te ondergaan. De keuzehulp ‘Longkanker’ helpt bij het maken van een keuze en zorgt ervoor dat de patiënt en diens naasten goed zijn geïnformeerd.

Voor de digitale keuzehulp ontvangt de patiënt een persoonlijke inlogcode. Na het inloggen krijgt de patiënt stapsgewijs informatie, kan hierin afwegingen invullen en voorkeuren aangeven. De ingevulde keuzehulp is daarna een leidraad voor het gesprek tussen patiënt, zorgprofessional en eventueel een naaste.

“Het gesprek in de spreekkamer is veranderd nu de patiënt de keuzehulp gebruikt. De patiënt weet welke behandelingen er mogelijk zijn en kan veel beter zijn of haar persoonlijke wensen uitspreken. Hierover kunnen we met elkaar van gedachten wisselen en samen tot de beste behandeloptie komen,” zo vertelt longarts Jill Mentink.

Samenwerking
De keuzehulp is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie, in samenwerking met alle beroepsverenigingen van artsen die longkanker behandelen, evenals Longkanker Nederland en ZorgKeuzeLab. De keuzehulp is doorontwikkeld met betrokkenheid van Santeon, Universiteit Utrecht en Amsterdam UMC met behulp van een subsidie van KWF. Reinier de Graaf is het vijfde ziekenhuis waar de longkanker keuzehulp wordt ingezet.