Ruim aanbod aan opleidingen en doorgroeimogelijkheden in Reinier de Graaf

3 november 2023

Om onze patiënten de beste kwaliteit van zorg te geven, vinden we het heel belangrijk dat onze medewerkers zich op professioneel en persoonlijk vlak kunnen (blijven) ontwikkelen. Wat merken onze verpleegkundigen hiervan? We vragen het leerling-verpleegkundige Peter Eckhardt en hoofd van de verpleegafdeling Longziekten Julia Verouden.

Peter zit in het derde jaar van de opleiding tot verpleegkundige niveau 4. Toen hij 28 was, maakte hij de overstap naar het verpleegkundige vak. “Sinds mijn 15e werkte ik, net als mijn familie en vrienden, in het grond- en straatwerk. Ik werkte keihard en werd zzp’er. Al sinds mijn jeugd lag mijn vader regelmatig in het ziekenhuis en was ik altijd enorm geïnteresseerd in alle apparatuur en het medische vakgebied. Ondanks mijn succesvolle bedrijf, bleef die fascinatie er. Het keerpunt kwam pas echt toen in 2019 ons dochtertje werd geboren met een ernstige hartafwijking. Ze vocht voor haar leven in het Erasmus MC. Vier maanden kwam ik daar dagelijks, totdat zij overleed op de IC. Kort daarna heb ik het roer omgegooid; ik wist zeker dat ik verpleegkundige wilde worden. Door mijn enorme motivatie lukte het me om helpende niveau 2 en verzorgende niveau 3 vrij snel te behalen via een leerwerktraject.”

Na een ontmoeting met een gastdocent Verpleegkunde, kreeg Peter de mogelijkheid om in 2021 in te stromen in het traject tot mbo-verpleegkundige van Reinier de Graaf, Careyn en het Albeda College. “Een prachtige kans, waar ik enorm dankbaar voor ben. Ik kwam door alle gesprekken en testen heen en werk nu 36 uur per week als leerling en ga één dag naar school. Op zich best pittig, maar ik ben gewend om hard te werken. Dit is echt wat ik wil, dus daarom lukt het me ook. Bovendien krijg ik alle steun vanuit huis én vanuit het ziekenhuis. Onlangs is mijn derde zoontje geboren en kon ik drie weken geboorteverlof opnemen om thuis te zijn. Ook helpt de opleidingsadviseur mij om mijn einddoel te bereiken, namelijk IC-verpleegkundige worden. Dit betekent dat ik na mijn studie de IC-opleiding nog wil gaan doen. Dat gaat me uiteindelijk lukken. Iedere dag kom ik met energie uit mijn bed. Ik geniet van alles wat ik leer en zit super in mijn vel. Zelfs na een lange dienst heb ik thuis nog energie om met mijn zoontjes te spelen. Mijn advies is dan ook: volg altijd je hart!”    

Julia Verouden is sinds oktober 2022 hoofd Longziekten. Om hier te komen, heeft ze een heel pad gevolgd binnen Reinier de Graaf. Julia: “Na mijn middelbare school ging ik naar de mbo-opleiding Verpleegkunde. Toen ik in 2009 in het tweede jaar zat, kreeg ik het aanbod om te solliciteren voor de opleiding tot topklinisch verpleegkundige in Reinier de Graaf. Ik besloot toen om deze overstap te maken en werd aangenomen voor de opleiding. Een aantal jaar na mijn diplomering merkte ik dat ik meer wilde. Mijn leidinggevende bood me toen een loopbaanbegeleidingstraject aan, wat leerzaam en verhelderend was.”

Kort daarna, in 2015, viel Julia’s oog op een vacature op de Acute Opname Afdeling (AOA). “Uiteindelijk heb ik hier zeven jaar met veel plezier gewerkt. Al snel merkte ik dat ik mijn toekomstmogelijkheden zou vergroten door de hbo-v opleiding in ons ziekenhuis te volgen. Het was waardevol om een aantal collega’s als studiegenoten te hebben en elkaar te kunnen helpen. Na mijn studie kon ik als regieverpleegkundige op de AOA aan de slag. Een mooie functie, waarin je patiëntenzorg coördineert en de kwaliteit van zorg bewaakt. Na drie jaar in deze functie, werd ik een tijdje waarnemend hoofd. Dat beviel zo goed, dat ik bij het vrijkomen van de vacature voor hoofd Longafdeling direct heb gesolliciteerd. Het was even wennen om niet meer aan het bed te staan, maar ik vind het ontzettend leuk om medewerkers te stimuleren en te helpen om hun doelen te bereiken. Hierin neem ik mijn ervaringen als verpleegkundige nog dagelijks mee.

In dit ziekenhuis is veel mogelijk als je ervoor openstaat. Onlangs heb ik nog een interne training coachingsvaardigheden gedaan en ben ik bezig met mijn opleiding tot Green Belt, oftewel projectleider verbetertrajecten. Ik voel me hier op mijn plek en kan hier blijven leren.”