Het Reinier de Graaf ziekenhuis biedt sinds kort sociaal-maatschappelijke ondersteuning aan patiënten die bij ons zijn opgenomen en op meerdere aspecten hulp nodig hebben. Dat doen we samen met de gemeenten Delft, Westland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en zorgverzekeraar DSW. Een team van Transmuraal Maatschappelijk werkers (TMW’ers) zorgt ervoor dat deze patiënten een doorverwijzing krijgen naar de juiste instanties. Zo voorkomen we dat zij na hun ontslag uit het ziekenhuis tussen wal en schip vallen of op korte termijn opnieuw zorg nodig hebben.
Wekelijks komen er nieuwe aanvragen van onze specialisten en verpleegkundigen binnen bij het team Transmuraal Maatschappelijk Werk (TMW). In dit team werken Anne-Sophie van Leeuwen (zorgregisseur Sociaal Kernteam) en Ibrahim Beder (casuscoördinator Delft Support). Anne-Sophie: “Wij vormen de schakel tussen de patiënt en de sociale instanties. Als er een aanmelding komt, nemen we deze snel in behandeling. We bieden sowieso een luisterend oor aan de patiënt, maar zorgen er ook voor dat we hem of haar op tijd bij de juiste instantie aanmelden. Zo kan een verpleegkundige hulp aanvragen voor een overbelast gezin met een kindje op de Neonatologie, maar het kan ook gaan om een jonge moeder zonder huisvesting die we ondersteunen bij haar zoektocht naar een woning. Specialisten melden daarnaast ouderen aan die thuis niet goed eten of in een vervuilde woning leven. We proberen dan al tijdens de ziekenhuisopname van de patiënt het contact te leggen met hulpverleners, zodat hij of zij goed kan herstellen thuis.”
Omdat de hulpvraag dus breed is, hebben Anne-Sophie en Ibrahim vaak overleg binnen het ziekenhuis. “Regelmatig schakelen we even met de aanmelder van de patiënt en we zijn ook wekelijks enkele dagdelen aanwezig in het ziekenhuis”, aldus Anne-Sophie.
In gesprek met de patiënt
Voordat het TMW-team aan de slag gaat met een aanvraag, inventariseren zij eerst samen met de patiënt wat nu precies de hulpvraag is. Ibrahim: “Wij kunnen pas hulp gaan inschakelen als de patiënt dit zelf wil. Vaak merken we dat patiënten het fijn vinden om samen met ons te sparren en te kijken wat er nodig is. Ze zijn meestal erg blij dat hun situatie kan verbeteren door het inschakelen van de juiste begeleiding. Veel patiënten zijn dankbaar en al opgelucht op het moment dat ze weten dat er hulp is aangevraagd. Soms zit iemand in een verdrietige of heftige situatie. Het feit dat iemand even zijn verhaal kwijt kan lijkt misschien klein, maar kan veel betekenen. Verder geeft het patiënten vaak rust en perspectief als ze weten dat de juiste instantie hen hulp gaat bieden.”
Sinds november 2023 zijn Reinier de Graaf, Delft voor Elkaar en Vitis Welzijn daarnaast gestart met een inloopspreekuur Welzijn in het ziekenhuis. Dit spreekuur is voor patiënten en naasten die (psycho)sociale ondersteuning kunnen gebruiken op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld omdat zij overbelast worden als mantelzorger, eenzaam zijn of kampen met financiële problemen. Mensen het spreekuur kunnen hier zonder afspraak terecht voor een gesprek of steuntje in de rug.