Reinier de Graaf is al een jaar rookvrij

1 juli 2023

Vandaag zijn we als ziekenhuis precies een jaar rookvrij. Sinds 1 juli 2022 zijn we volledig rookvrij en zetten we ons in voor een rookvrije generatie. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte, zoals longziekten en hart- en vaatziekten.

Begin dit jaar is mevrouw van Leeuwen (62), patiënt op de afdeling Longziekten, gestopt met roken. “Ik rookte al sinds mijn achttiende en had al eerder stoppogingen gedaan. Inmiddels zat ik dagelijks aan de zuurstof en gebruikte een vernevelaar. Toen ik begin dit jaar hoorde dat sigaretten nog duurder werden, was ik het zat. Ik heb de knop omgezet en ben direct gestopt. Sindsdien heb ik geen sigaret meer aangeraakt. De eerste weken waren pittig en ik droomde zelfs van roken. Door me te richten op mijn hobby’s heb ik voldoende afleiding gezocht. Inmiddels heb ik geen vernevelaar meer nodig en zit ik alleen nog ‘s nachts aan de zuurstof. Ongelooflijk hoe snel ik ben opgeknapt na het stoppen. Ik kan het iedereen aanraden; zet die knop om!”

Onze specialisten, artsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants kunnen rokende patiënten sinds april rechtstreeks doorverwijzen naar Sinefuma, een organisatie die mensen begeleidt die willen stoppen met roken. Inmiddels zijn er al 54 mensen via Reinier de Graaf doorverwezen naar Sinefuma.  

Lees meer over dit onderwerp: