Reinier de Graaf ziekenhuis neemt hybride operatiekamer in gebruik

Vanaf vandaag is er in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft een hybride operatiekamer beschikbaar.

26 oktober 2021
hybride operatiekamer

Deze innovatieve operatiekamer is bedoeld voor een groeiende groep patiënten met vaatlijden. Voor deze groep patiënten wordt de kwaliteit van zorg aanzienlijk verbeterd.

De hybride OK brengt hoogstaande beeldvorming naar Delft. De ruimte voldoet aan alle strenge eisen van een operatiekamer, met daarin alle faciliteiten en de hoge beeldkwaliteit van een radiologische katheterisatiekamer. Dankzij ingebouwde hightech röntgenapparatuur is het mogelijk om minimaal invasieve endovasculaire operaties uit te voeren in combinatie met open chirurgie (hybride operatie), waardoor behandelingen in één ingreep kunnen plaatsvinden.

Daarmee wordt de kwaliteit van zorg voor deze groep patiënten sterk verbeterd. Op dit moment moesten vaat- en diabetespatiënten vaak eerst naar de angiokamer voor een ingreep, gevolgd door een behandeling op de operatiekamer. Met behulp van de beeldtechniek van de hybride OK kunnen alle ingrepen op één plek worden uitgevoerd. Dat zorgt voor minder complicaties bij de patiënt en een kortere ligduur achteraf. Daarnaast zal de hybride operatiekamer in samenwerking met de TU Delft gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Betere kwaliteit voor de patiënt
De vaatchirurgen en interventieradiologen zijn blij met de komst van de hybride OK. “We zien een grote groei van het aantal patiënten met vaataandoeningen. Met behulp van deze innovatieve techniek kunnen wij aanzienlijk betere kwalitatieve zorg leveren. Het is mooi dat we deze specialistische zorg voor patiënten dicht bij huis kunnen aanbieden”, leggen vaatchirurg Wolter Hoffmann en interventieradioloog René Dallinga uit.

Nieuwbouw
Tijdens de nieuwbouw van het ziekenhuis in Delft werd al rekening gehouden met een toekomstige  hybride OK. Het ombouwen van de operatiekamer kon daarom relatief snel worden gerealiseerd.