Robotecho van Eelko Ronner wint STZ-Innovatiechallenge 2023

13 oktober 2023

De robotecho, een initiatief van onze cardioloog Eelko Ronner, heeft gisteren de Innovatiechallenge voor ‘beste idee’ van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) gewonnen. De robotecho zorgt volgens de jury voor een snellere diagnose en speelt in op het bestaande personeelstekort en de alsmaar groeiende zorgvraag. Eelko kreeg de prijs uit handen van demissionair minister Ernst Kuipers van VWS.

“De robot kan ongeveer vier keer zoveel echo’s maken dan nu het geval is, tegen minder dan de helft van de huidige kosten.”

Door personeelsgebrek is er vaak een tekort aan capaciteit voor hartecho’s. Daarom kwam Eelko samen met studenten van de TU Delft tot een prototype robot die zelfstandig echo’s kan maken. Eelko: “De robot kan ongeveer vier keer zoveel echo’s maken dan nu het geval is, tegen minder dan de helft van de huidige kosten. Het is geweldig om nu deze prijs te winnen. Hopelijk kunnen we hiermee weer verdere stappen zetten in de ontwikkeling van dit mooie project. Samen met het bedrijf Corbotics werken we bij YES!Delft hard aan een versie waarmee we in 2024 klinisch kunnen testen.”

Innovaties helpen ons vooruit

Carina Hilders, voorzitter Raad van Bestuur: “Als topklinisch ziekenhuis speelt innovatie een belangrijke rol binnen Reinier. Innovaties kunnen ons helpen de zorg nog beter, veiliger en toegankelijker te maken. Onze zorgprofessionals krijgen daarom altijd de ruimte om nieuwe ideeën in te brengen en uit te werken, vaak met regionale partners als de TU Delft en YES!Delft. De robotecho is hier een prachtig voorbeeld van. We zijn dan ook enorm trots op deze innovatieaward van de STZ!”

De prijs werd uitgereikt tijdens STZ Connect, het jaarlijkse event voor leden van alle topklinische ziekenhuizen. Naast de prijsuitreiking bestond de dag uit een inhoudelijk programma met veel sprekers uit het Nederlandse zorglandschap. Onze kinderarts Nico van der Lely was een van de sprekers. Hij ging in gesprek over de ‘arts als activist’ en hoe je toegepast wetenschappelijk onderzoek in de praktijk kunt inzetten.