Slim horloge dat hartstilstanden herkent is succesvol getest

22 februari 2024

Jaarlijks worden ongeveer 17.000 Nederlanders getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In ongeveer een derde van deze gevallen zijn hier geen omstanders bij, waardoor de gevolgen bijna altijd fataal zijn voor deze groep. Daarom initieerde de Hartstichting in 2020 een onderzoeksproject om hier verandering in te brengen.

Naar aanleiding hiervan zette onze cardioloog Eelko Ronner, samen met het bedrijf Corsano, het Radboudumc en het Erasmus MC, een gemeenschappelijk project op. Het doel: een smartwatch ontwikkelen die hartstilstanden direct herkent én alarm kan slaan. Onder leiding van het Radboudumc is het project vervolgens verder ontwikkeld. Vandaag publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dat de smartwatch succesvol is getest op 291 proefpersonen die een operatie ondergingen. In een andere publicatie, verschenen in The European Heart Journal, kwam vandaag bovendien naar voren dat het horloge betrouwbaar bloeddruk kan meten. Daarnaast schreef ook het AD over de onderzoeksresultaten in dit artikel.

Verschil tussen leven en dood

Eelko is trots op deze nieuwe mijlpaal: “Dit horloge kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood, dus deze resultaten zijn veelbelovend. Onderzoek doen met impact voor de samenleving, daar moeten we ons als STZ-ziekenhuis altijd voor inzetten.”

Het onderzoek sluit bovendien naadloos aan op de missie van Reinier de Graaf, waarin we ons samen met onze netwerkpartners inzetten om de gezondheid van mensen te bevorderen en ziektes te voorkomen.

Bron foto: Corsano.com