Slimme hoofdcamera ‘Crescent Vision Live’ verbetert onderwijs voor chirurgen in opleiding

14 september 2022

In het Reinier de Graaf ziekenhuis werken we graag mee aan innovatieve oplossingen om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Daarom werken we bijvoorbeeld samen met de startup Crescent Med. Zij ontwikkelen een slimme hoofdcamera en een livestreaming-service om zo het onderwijs voor chirurgen in opleiding te verbeteren. Hiermee kunnen zij live met de chirurg meekijken en communiceren tijdens operaties. Een aantal chirurgen in ons ziekenhuis werkt met hen samen om bepaalde functies van de zogenoemde ‘Crescent Vision Live’ te testen.

Het praktijkonderwijssysteem voor chirurgie is al ruim 400 jaar vrijwel hetzelfde. Chirurgen in opleiding observeren de chirurg en proberen de handelingen na te bootsen. Bij deze niet-digitale en lokale manier van onderwijs zijn zij beperkt tot de kennis van hun lokale opleider. Hierdoor zijn innovatieve procedures tijdens een operatie en externe kennis en inzichten die tot betere operaties zouden kunnen leiden moeilijk te delen. Ook kan slechts een klein aantal chirurgen in opleiding tegelijk in de operatiekamer aanwezig zijn terwijl meekijken juist heel belangrijk is. Dit om de handelingen tijdens een operatie heel duidelijk in beeld te hebben, zodat chirurgen in opleiding deze uiteindelijk zelf ook kunnen uitvoeren. Digitalisering van het chirurgische onderwijs kan hiervoor een oplossing zijn.

Oplossing van startup Crescent Med
Aan deze oplossing werken ingenieurs Lisanne van Dijk en Samy Andary met hun team vanuit hun Delftse startup Crescent Med. Na hun studie Industrieel Design aan de TU Delft vroegen zij zich af hoe livestreaming effectief geïmplementeerd kan worden in het onderwijs voor chirurgen. Aan de oplossingen die al op de markt zijn, bijvoorbeeld andere headcams, zitten namelijk een aantal bezwaren. Zoals een te korte batterijduur of het beeld laat niet het perspectief van de chirurg zien. Lisanne en Samy zochten specifiek naar een oplossing die duidelijk de handelingen van de uitvoerende chirurg laat zien via een livestream.

Zo ontwierpen zij de Crescent Vision Live (CVL). Dit is een hoofdcamera met een livestreaming-service waarmee de chirurg snel en eenvoudig zijn of haar blik op de operatietafel online kan delen met chirurgen in opleiding. CVL bestaat uit twee hoofdonderdelen. Ten eerste een speciaal ontworpen hoofdcamera met een geïntegreerde, krachtige hoofdlamp en superscherpe dubbele camera, zodat zowel in detail als in breedbeeld gefilmd kan worden. Ten tweede een intuïtief en gebruiksvriendelijk videocommunicatieplatform. Dit verbindt de chirurgen in opleiding direct met de chirurg en is toegankelijk vanaf elke computer die aangesloten is op het beveiligde netwerk van het ziekenhuis.

Samenwerking met ons ziekenhuis
Samy, productingenieur en chief ‘experiment’ officer bij Crescent Med, vertelt over het ontwerp: “Het ontwerptraject van de CVL begon in 2017 als vervolg op mijn afstudeerproject. Om een product te kunnen ontwikkelen en onderzoek uit te voeren, zijn twee zaken belangrijk. Allereerst moet je een sterk team kunnen vormen en als tweede moet je genoeg financiering kunnen binnenhalen. Dat kost veel tijd. Daarom heb ik de startup Crescent Med opgericht, en sinds 2019 trek ik de kar samen met Lisanne. Inmiddels hebben we een volwaardig en gemotiveerd team dat bijna alles zelf doet: we zetten het product in elkaar en zetten onze service op de markt, en nog veel meer. We doen dat met een team dat focust op het leren door te doen en persoonlijke ontwikkeling door een open feedback-cultuur. Ook werken wij nauw samen met eindgebruikers, zodat het product precies aansluit op de behoeften van de chirurg en de zorgomgeving. Om deze reden werken wij graag samen met innovatieve ziekenhuizen zoals Reinier de Graaf en het Radboud UMC.”

Lisanne, projectingenieur en chief operating officer bij Crescent Med, licht verder toe: “Voor ons is het altijd al het belangrijkste geweest dat we feedback krijgen van onze gebruikers en dat we die meteen kunnen implementeren. In 2020 hebben we een pitch gehouden voor het Innovatieplatform van Reinier de Graaf, waarna we vervolgens een samenwerking zijn aangegaan. Het Innovatieplatform helpt ons waar nodig met advies en nuttige contacten zodat we stap voor stap verder kunnen ontwikkelen. Tijdens de ontwikkeling van de CVL werken we nauw samen met chirurgen in Reinier de Graaf om bijvoorbeeld een kritische functie van de headset te testen. Het gaat vooral om de krachtige hoofdlamp. Daarmee belicht de chirurg niet alleen het operatiegebied, maar geeft ook aan de gebruiker aan welk gebied wordt gefilmd.”

In de toekomst wil Crescent Med blijven bijdragen aan de digitalisering en kwaliteit van zorg en onderwijs. Samy: “Wij willen doorgaan met het ontwikkelen en creëren van de volgende generatie producten, waarbij Computer Vision en Machine Learning een grote focus zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch herkennen van chirurgische instrumenten, handelingen van de chirurg of automatische beeldstabilisatie van het operatiegebied. Hiermee willen we oplossingen ontwikkelen die de zorgverlener ontlasten, helpen en ondersteunen zonder dat de focus van de chirurg hieronder lijdt. Op deze manier willen wij bijdragen aan de digitale transitie van de zorg en vooral dat we de ervaringen voor de patiënt zo fijn mogelijk maken en verbeteren.”