Specialistische zorg en samenwerking belangrijk om de vruchtbaarheid bij vrouwen met endometriose te verhogen

3 maart 2025

Maart is wereldwijd de bewustwordingsmaand voor endometriose. In deze maand wordt extra aandacht gevraagd voor deze chronische aandoening, met vaak grote impact op de kwaliteit van leven, die zonder de juiste behandeling ook kan leiden tot vruchtbaarheidsproblematiek. Naar schatting is endometriose een onderliggende oorzaak bij 40% van alle stellen die na een jaar proberen nog niet zwanger zijn. De intensieve samenwerking tussen de Nederlandse Endometriose Kliniek (NEK) en het Fertiliteitscentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis draagt bij om de zorg voor deze patiënten aanzienlijk te verbeteren.

Impact
Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot ontstekingen, verklevingen en chronische pijn. Minder bekend is dat endometriose ook impact kan hebben op vruchtbaarheid. “Endometriose kan de eierstokken, eileiders en baarmoeder aantasten door littekenvorming en verklevingen, wat de kans op een natuurlijke zwangerschap verkleint,” legt gynaecoloog Tobias Limperg van de Nederlandse Endometriose Kliniek uit. “Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om schade te beperken en vruchtbaarheidsproblemen zoveel mogelijk te verkleinen of te voorkomen. Door de intensieve samenwerking met artsen van ons fertiliteitscentrum kunnen we vrouwen met een kinderwens de allerbeste zorg bieden en hen zo goed mogelijk begeleiden.”

Samenwerking
De Nederlandse Endometriose Kliniek in Delft en het Fertiliteitscentrum Voorburg zijn beide onderdeel van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Hierdoor zijn de lijnen kort en werken gynaecologen, fertiliteitsartsen en andere specialisten nauw samen. In multidisciplinaire overleggen stellen zij de zorg voor elke patiënt centraal. De gynaecologen van de NEK leveren uitsluitend zorg aan endometriosepatiënten, waardoor zij hoogcomplexe zorg kunnen bieden. In 2024 zagen de specialisten van de NEK 1700 nieuwe patiënten. 118 van hen werden besproken in een multidisciplinair overleg met specialisten van ons fertiliteitscentrum. Bij dit overleg is ook het Leids Universitair Medisch Centrum betrokken. Van de patiënten die door de NEK geopereerd werden, speelde bij 1 op de 6 (onder andere) vruchtbaarheid een rol.

“Onze intensieve samenwerking vergroot de kans op een zwangerschap voor vrouwen met ernstige endometriose”, stelt gynaecoloog Evert van Santbrink. “Door de kennis en expertise van beide disciplines te bundelen, stellen we het meest effectieve behandelplan op. Zo kan na een operatie door de NEK vaak direct een vruchtbaarheidsbehandeling gestart worden. Ook werken we samen aan wetenschappelijk onderzoek naar de beste behandelmethoden voor vrouwen met endometriose en een kinderwens.”

Zwanger
De 25-jarige Romy liep jarenlang rond met hevige menstruatieklachten. In 2020 werd bij haar ernstige endometriose geconstateerd. Romy: “De gynaecologen van de Nederlandse Endometriose Kliniek opereerden mij en met een tweede operatie in zicht werden mijn partner en ik gevraagd serieus na te denken over onze kinderwens. Endometriose kan terugkomen en zoveel schade aanrichten dat ik onvruchtbaar zou raken. Het risico dat deze droom hierdoor niet meer uit zou kunnen komen, wilde ik niet lopen. Vandaar dat ik het advies van de artsen volgde. Ik en mijn partner volgden een ivf-traject bij het Fertiliteitscentrum Voorburg. Artsen hadden echt aandacht voor ons. Ook was er onderling contact tussen de gynaecologen van de NEK en de zorgprofessionals van het Fertiliteitscentrum. We voelden ons er erg gesteund. Door de deskundigheid van de artsen en hun samenwerking ben ik nu 12 weken zwanger. We zijn enorm blij en dankbaar!”

Bewustwording
Romy hoopt dat er meer aandacht komt voor endometriose en het feit dat deze aandoening onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Het Reinier de Graaf ziekenhuis onderstreept dit belang en zet zich samen met zorgprofessionals in voor meer wetenschappelijk onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen, zoals endometriose en onvervulde kinderwens.