Onze specialisten geven tips voor gezonde ogen op World Sight Day

13 oktober 2022

Ogen zijn kwetsbaar en onvervangbaar. Goed zien is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En blijven zien waar we van houden, dat willen we toch allemaal? Daarom staan we vandaag tijdens World Sight Day extra stil bij het gezond houden van ogen. Dat doen we via de speciale informatiemarkt in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, in samenwerking met o.a. de Oogvereniging.

Maar ook door hier een aantal tips met jou te delen. Door aandacht te besteden aan je ogen kun je veel narigheid voorkomen. Onze specialisten van de afdeling Oogheelkunde geven een aantal tips:

  1. Laat je ogen jaarlijks checken door een optometrist in een optiekzaak. Hiermee zorg je ervoor dat je (veel) oogziektes kan voorkomen of er tijdig bij bent.
  2. Draag een UV-beschermende zonnebril. Zonnestralen zijn schadelijk voor het oog, probeer zoveel mogelijk een zonnebril te dragen bij fel zonlicht. Herken de UV-beschermende glazen bij aankoop aan de sticker of beschrijving van de bril met de aanduiding 100% UV of UV400.
  3. Drink veel water en eet gezond. Door veel water te drinken en gezond te eten bereik je veel meer dan alleen je gewicht op peil houden. Het zorgt bijvoorbeeld voor een goede traanfilm balans, waardoor je ogen minder snel geïrriteerd of droog aanvoelen.
  4. Rook je? Probeer dan te stoppen. Naast dat het goed is voor de algehele gezondheid, is dat ook zeker het geval voor de ogen. Dit komt omdat de bloedvaten in de ogen beschadigd kunnen raken door roken.
  5. Draag je lenzen? Houd je lenzen schoon en slaap er niet mee. Hiermee voorkom je een ooginfectie.
  6. Maak iedere avond je gezicht schoon en haal eventuele make-up er goed af. Ook hiermee ga je een vervelende ooginfectie uit de weg.

In dit filmpje vertelt oogarts Dhr. Van Hemel meer over hoe oogzorg is geregeld in Nederland.

Twijfel je over de gezondheid van je ogen? Neem dan contact op met je huisarts of de optometrist.