Traumazorg in Reinier de Graaf van hoog niveau

15 november 2023

Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft voldoet aan de hoge standaarden voor traumazorg en mag ook de komende 5 jaar deze zorg leveren. Dit betekent dat als je ernstig gewond raakt, je goed geholpen kan worden in Reinier de Graaf. Dit heeft een groep van experts vastgesteld na beoordeling van het ziekenhuis.

Traumachirurg Klaas Hartholt is dan ook trots en zegt: “Dit past ook bij het idee van het ziekenhuis: je ziekenhuis voor het leven. Wat er ook gebeurt, wij staan goed voorbereid klaar voor de patiënt, 24/7.”

Goede bereikbaarheid en moderne apparatuur
Sinds het doortrekken van de A4 is Reinier de Graaf nog beter bereikbaar. Het ziekenhuis is niet alleen vanuit het Westland en Delft goed bereikbaar, maar ook voor bezoekers uit Schiedam en Zoetermeer. Omdat het nieuwe ziekenhuis zich aan de rand van de stad bevindt, hoeven bezoekers niet de hele stad door. Dat scheelt kostbare tijd. Daarnaast beschikt het ziekenhuis over een mooi nieuw pand en veel moderne apparatuur. Dit komt ten goede aan de patiëntenzorg en de beleving van de patiënt tijdens een bezoek aan het ziekenhuis.

Snel en goed behandelen
Op de Spoedeisende Hulp van Reinier de Graaf worden jaarlijks 30.000 patiënten behandeld. Hieronder bevinden zich ook patiënten met ernstig letsel na een ongeval. Dit aantal stijgt over de laatste jaren. Het feit dat we de level 2-status van de traumazorg toegekend hebben gekregen, betekent dat een patiënt met een ernstige verwonding snel herkend én goed behandeld kan worden. Dit is heel belangrijk, omdat het instellen van de juiste behandeling klachten op de lange termijn kan voorkomen, wat invloed heeft op de rest van het leven.

In Nederland is de zorg die geleverd wordt op de Spoedeisende Hulp-afdelingen van ziekenhuizen ingedeeld in drie categorieën: level 1, 2 en 3. Per ‘level’ gelden strenge criteria waar een ziekenhuis aan moet voldoen. Level 3-ziekenhuizen bieden algemene traumazorg aan patiënten met verwondingen die niet direct levensbedreigend zijn. In level 2-ziekenhuizen worden patiënten met zwaardere of ingewikkelde verwondingen behandeld. De meest ernstig gewonde slachtoffers worden naar een level 1-ziekenhuis gebracht.

Uitgebreid getoetst
De strenge kwaliteitscriteria van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie zijn door de visitatiecommissie uitgebreid getoetst door een onafhankelijke commissie van het Netwerk Acute Zorg West (NAZW). Hieruit bleek dat het ziekenhuis alle mogelijkheden heeft om een ernstig gewonde patiënt op te vangen en te behandelen. Deze zorg is 24 uur per dag beschikbaar op de Spoedeisende Hulp, inclusief spoedoperaties 24/7 als dat nodig is.

Groot compliment
Het behouden en verlengen van de zorg is belangrijk voor de patiënten van Delft en omstreken. Goede zorg, dicht bij huis. Dit is een groot compliment voor alle medewerkers die betrokken zijn bij deze zorg. Traumazorg is bij uitstek een echte teamprestatie. We zijn ontzettend blij en trots dat wij deze zorg kunnen en mogen blijven aanbieden, en dat doen we echt samen met onder andere spoedeisende hulp-verpleegkundigen, arts-assistenten, medisch specialisten, en al onze andere medewerkers die betrokken zijn bij de patiëntenzorg. Voor zorgprofessionals betekent de level 2-status dat zij op de Spoedeisende Hulp in Delft een interessante en afwisselende werkomgeving hebben, met de juiste mogelijkheden voor een goede behandeling.