TU-studenten presenteren oplossingen voor zorgvragen uit de praktijk

5 februari 2024

Studenten van de TU Delft-minor BioMedical Engineering hebben afgelopen vrijdagmiddag oplossingen gepresenteerd voor tien vraagstukken in de zorg. Dit gebeurde tijdens een speciaal symposium in het Reinier de Graaf ziekenhuis, waarbij veel geïnteresseerden van de TU Delft en Reinier de Graaf aanwezig waren.

Zo presenteerden de studenten, in samenwerking met ReachAnother Foundation, een sta- en loopstoel voor Ethiopische kinderen die fysiek beperkt zijn vanwege een ‘open ruggetje’ (Spina Bifida). Deze stoel is zo ontworpen dat deze kan meegroeien met de ontwikkeling van het kind.

App voor opname ontslaggesprekken

Ook bedachten de studenten een app die via artificial intelligence (AI) ontslaggesprekken kan opnemen en samenvatten in tekst. Veel patiënten onthouden namelijk niet alles tijdens zo’n gesprek, terwijl ze via de app alle informatie achteraf terug kunnen lezen én luisteren. Weer andere groepjes studenten hielden zich bezig met slimme duurzaamheidsoplossingen in de zorg.

Duurzame gezondheidszorg

Het symposium was onderdeel van de TU Delft Health-maand. Heel februari staat bij de TU in het teken van de impact die de organisatie maakt op de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorg. Als zorginstelling is ons ziekenhuis daarin een belangrijke partner voor de TU Delft.

BioMedical Engineering is een verbredende minor (een keuzevak), waarbij studenten leren hoe technologie kan bijdragen aan het transformeren van de zorg. De studenten volgen verschillende studies aan de TU Delft en andere universiteiten. De colleges worden verzorgd door zowel ingenieurs als artsen.

Op de foto TU-studenten met de speciaal ontwikkelde sta- en loopstoel