Week tegen Ondervoeding

11 november 2024

Deze week is het landelijk de Week tegen Ondervoeding. Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder heeft gegeten of niet de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven. In het ziekenhuis komen we vaak patiënten tegen die ondervoed zijn. Vooral bij (chronische) ziekten zoals een infectie, COPD, dementie, ouderdom, hartfalen, kanker of Parkinson is het belangrijk om alert te zijn op ondervoeding.

Het ontstaan van ondervoeding kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Iemand heeft minder trek, bijvoorbeeld door misselijkheid of doordat je smaak verandert.
  • Door moeite met goed kauwen of slikken.
  • Eenzaamheid of verdriet, waardoor het eten minder belangrijk lijkt.
  • In sommige gevallen vergeet iemand simpelweg te eten, als die zich niet goed voelt of erg druk is.

Ondervoeding levert onbedoeld gewichtsverlies op en heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Spieren gaan verloren en worden zwakker, de kans op vallen en botbreuken is hierdoor groot. Ook wonden genezen langzamer en het afweersysteem werkt minder goed. De kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid nemen af. Ernstige ondervoeding kan zelfs leiden tot sterfte.

Activiteiten in het ziekenhuis

We organiseren deze week diverse activiteiten om de kennis van collega’s, patiënten en naasten op het gebied van ondervoeding te verhogen. Signalen zoals loszittende kleding of een ruim horloge, verminderde eetlust en afgenomen energie kunnen wijzen op ondervoeding.

Het is belangrijk dat mensen de signalen van ondervoeding herkennen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Elke nieuwe patiënt wordt bij ons gescreend op ondervoeding via de SNAQ-methode.

Herken je de signalen van ondervoeding? Twijfel niet om contact op te nemen met de huisarts of een diëtist.