Week van de overgang van start

17 april 2023

Vandaag is de week van de overgang gestart. Dit jaar is het thema ‘Als je weet hoe het zit, kun je er wat mee doen’. Daar is Astrid, medewerker bureau Opname in ons ziekenhuis, het mee eens.

Astrid: “Toen ik in de overgang kwam, wist ik niet goed wat me overkwam. Ik had opvliegers en moest soms vijf keer per nacht mijn bed verschonen omdat ik badend in het zweet lag. De periode ervoor had ik vooral last van ‘hersenblubber’. Ik wist niet meer hoe ik bepaalde dagelijkse handelingen moest uitvoeren. Zo wist ik niet hoe ik op mijn toetsenbord naar de volgende regel moest. Ik vond het gênant om dit aan mijn collega’s te vragen, maar het maakte me vooral heel onzeker.”

“Pas op het moment dat ik uitviel op het werk omdat ik alles zelf op moest opvangen en stress kreeg van de onzekerheid en schaamte, kon ik aan mijzelf gaan werken. De bedrijfsarts erkende mijn klachten. Die steun en erkenning hebben mij zo geholpen. Ik had het gevoel dat ik het niet meer alleen hoefde te doen en kreeg meer hulp.”

In Reinier de Graaf is er deze week, naast de normale (online) informatie voor vrouwelijke medewerkers, nog meer aandacht voor dit onderwerp. Onze gynaecologen geven een workshop aan medewerkers die in of vlak voor de overgang zitten om hen waardevolle adviezen en inzichten te geven.

Vrouwen met ernstige overgangsklachten kunnen via een doorverwijzing van hun huisarts terecht op onze speciale overgangspolikliniek.