Coronavirus: informatie over uw afspraak, onze bezoekersregeling en vaccinaties.

Meer informatie

Wetgeving plastic wegwerpproducten gewijzigd

Vanaf 1 juli is de wetgeving veranderd ten aanzien van plastic wegwerpproducten. Daarom zijn we de afgelopen tijd bezig geweest met het testen van nieuwe materialen die we kunnen gebruiken voor onze patiënten.

6 juli 2021

Inmiddels hebben we een aantal goede alternatieven die gemaakt zijn van suikerriet. Ook zijn er een aantal (tijdelijke) uitzonderingen:

  • We blijven voorlopig werken met de plastic rietjes, die op medische basis worden gebruikt. De hiervoor beschikbare alternatieven vinden wij nog niet goed genoeg. Datzelfde geldt voor het bestek dat wij gebruiken.
  • Onze dubbelwandige koffiebekers blijven beschikbaar met daarop alleen een verwijzing dat het product plastic bevat. De plastic lepeltjes voor de koffiebekers zijn al vervangen voor houten roerstaafjes.

Water in kannen

Daarnaast stappen we voor patiënten over van flesjes Spa Blauw naar het serveren van water in kannen. Wel hebben we in nauw overleg gekeken op welke afdelingen er voor specifieke patiëntgroepen nog flesjes water nodig zijn. Spa Rood en Spa Citroen blijven voorlopig nog in kleinere flesjes beschikbaar, maar zullen worden uitgeschonken bij de patiënt. Op deze manier blijven flesjes bij onze assistmedewerkers, die de flesjes verzamelen.

Statiegeld

Daarnaast wordt per waterflesje, dat minder dan 1 liter bevat, sinds 1 juli 15 cent statiegeld geheven. Voor de inzameling van lege plastic flesjes komen binnenkort in zowel het personeelsrestaurant als in Brasserie Kannen & Kruiken verzamelpunten. Hier kunnen flesjes geretourneerd worden. Hier wordt geen statiegeld uitgekeerd, maar we schenken dit geld uiteindelijk aan een goed doel. Momenteel zitten we in een overgangsfase waarin we de huidige aanwezige voorraad flesjes zonder statiegeld zullen opmaken.