Wat doe je in je EHBO-koffer?

4 juli 2024

Een goede EHBO-koffer voor op reis bevat niet alleen standaard EHBO-materialen, maar is ook afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en het land van bestemming. Hier een handige checklist om je persoonlijke reisapotheek compleet te maken.

  • Neem je medicatie mee op doktersvoorschrift? Zorg dan voor een overzicht waar alle medicijnen met hun internationale stofnamen op staan. Deze is op te vragen bij je apotheek.
  • Ga je met de auto en ben je snel reisziek? Cinnarizine vermindert de misselijkheid. Het helpt ook tegen zeeziekte.
  • Diamox helpt bij het voorkomen of behandelen van hoogteziekte. Het komt vooral van pas als je tijdens je vakantie op hoogtes komt van boven de 3000 meter.
  • Draag je lenzen? Zorg er dan voor dat je altijd voldoende vervangende lenzen bij je hebt, inclusief lenzenvloeistof indien nodig. Neem als backup ook altijd een bril mee.

Wat neem je nog meer mee in je EHBO-koffer?

Pijnstillers en middelen tegen koorts (zoals ibuprofen en paracetamol) komen altijd van pas. Denk daarnaast ook aan geneesmiddelen tegen maag- en darmklachten, zoals omeprazol en rennie. Afhankelijk van je bestemming is er een verhoogde kans dat je last krijgt van diarree, neem in dat geval imodium, norit of ORS mee. Deet komt van pas om insecten te weren en handige ontsmettingsmiddelen zijn betadine en chloorhexidine-spray.

Vergeet ook niet een zalf tegen insectenbeten, schaaf- en brandwonden en allergische reacties, zoals azaron of VSM calendulan-zalf. Voltaren emulgel helpt tegen pijnlijke spieren, kneuzingen en verstuikingen. Vergeet verder niet: pleisters, blaarpleisters, steriel gaasverband, drukverband, een schaar, pincet, tekentang, koortsthermometer, veiligheidsspelden en een mitella.

  • Mag je jouw medicijnen meenemen naar je vakantieland? Lees onze tips.
  • Veel van wat je nodig hebt zit in een autoverbanddoos, die je in diverse Europese landen verplicht in je auto moet hebben. Welke? Check dit overzicht van de ANWB.

Bekijk al onze zomertips

Medicijnen meenemen op reis? Dit moet je weten.

Wat moet je wel en niet doen om veilig te zonnen?

Al onze zomertips lezen?