Zorg dichtbij: Reinier de Graaf en Careyn breiden ‘Immunotherapie Thuis’ uit naar longkankerzorg

14 december 2022

Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt het Reinier de Graaf ziekenhuis zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat doen we onder de noemer Zorg dichtbij. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking van ons ziekenhuis met thuisorganisatie Careyn voor het bieden van immunotherapie in de thuissituatie aan een groep patiënten die lijdt aan longkanker.

Eerder dit jaar vond al een vergelijkbaar initiatief plaats voor een aantal borstkankerpatiënten van ons ziekenhuis. Na deze geslaagde pilot wordt het project ‘Immunotherapie Thuis’ nu uitgebreid voor patiënten van de Longpolikliniek, die thuis het middel Durvalumab krijgen toegediend. De thuisbehandelingen worden weer uitgevoerd door speciaal opgeleide oncologisch verpleegkundigen van Careyn. 

Longartsen Ronald van Rossem en Jill Mentink zijn blij met de uitbreiding van het project. Ronald: “Ook voor onze patiënten levert de behandeling met immunotherapie veel ziekenhuisbezoeken op. Door deze verplaatsing van zorg worden zij minder belast, waardoor ze meer rust ervaren. We zijn erg blij dat we deze stap samen met Careyn kunnen zetten voor onze patiënten. Het is daarnaast bijzonder dat we de toediening van Durvalumab naar de thuissituatie kunnen verplaatsen, omdat dit nog niet veel voorkomt bij andere zorgaanbieders.”

Gezamenlijk project
Naast de goede samenwerking met ketenpartner Careyn laat dit project ook mooi zien hoe we in Reinier de Graaf met verschillende afdelingen tot succesvolle resultaten komen. Het middel wordt namelijk bereid door de ziekenhuisapotheek en op de thuislocaties geleverd via het Facilitair Bedrijf (FAB).