Zorg Dichtbij: Testen op dreigende vroeggeboorte

23 oktober 2023

Soms dreigt een zwangere vrouw te vroeg te gaan bevallen. Dat wil je te allen tijde zien te voorkomen, omdat vroeggeboorte de belangrijkste reden voor het overlijden van baby’s is. Daarom krijgen vrouwen met verdenking van vroeggeboorte in het Reinier de Graaf ziekenhuis sinds kort een test om vast te stellen hoe groot het risico op vroeggeboorte is.

“Een vroeggeboortetest was in ons ziekenhuis niet beschikbaar”, vertellen ’AIOS-gynaecologie Marit de Vos en medisch specialist gynaecologie Katja de Graaff. “Zo moesten vrouwen met een zwangerschapsduur onder de 32 weken vaak per ambulance naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), om daar getest te worden. Bij een positieve testuitslag, dus een hoog risico op vroeggeboorte, bleven de vrouwen in het LUMC. Want daar is een intensive care voor baby’s. Bij maar liefst 75 procent van de afgenomen testen bleek het risico op vroeggeboorte laag te zijn. Die vrouwen konden dan weer naar huis.”

Binnen 5 minuten duidelijkheid
Onze afdeling Moeder en Kind gaat werken met een vroeggeboortetest waarmee in Nederland al goede ervaringen zijn. Met deze sneltest halen zorgmedewerkers met een wattenstaafje vocht uit de baarmoederhals. Binnen 5 minuten is duidelijk of sprake is van een hoog of laag risico op vroeggeboorte.

“Het is van grote waarde om als ziekenhuis zelf een vroeggeboortetest te hebben”, vervolgen Marit en Katja. “Zo voorkomen we kostbare overplaatsingen naar het LUMC of onnodige opnamen bij Reinier de Graaf. Dit betekent voor een zwangere vrouw en haar kind minder belasting, onrust en medicatie. En de zorgverleners bij Moeder en Kind hoeven geen patiënten over te dragen en hebben daardoor minder administratie.”

Zorg Dichtbij
Het testen op dreigende vroeggeboorte is een voorbeeld van Zorg Dichtbij. Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt Reinier de Graaf zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat noemen we Zorg Dichtbij.

Dit idee komt van AIOS-gynaecologie Marit de Vos (links op de foto) en medisch specialist gynaecologie Katja de Graaff (rechts) in samenwerking met klinisch chemicus Ellen Elsenberg en coördinator Point of Care Michael Bergen Henegouwen.